De groeimarkten voor de verspaning

Door goed naar de machinebouwers te kijken, kun je enigszins afleiden waar zij de groeimarkten zien. Vraag en Aanbod vroeg het op de afgelopen vakbeurs EMO in Hannover. Ze (Starrag, DMG Mori en Sarix) denken er echter niet allemaal hetzelfde over.

Frank Brinken, ceo van de Zwitserse groep Starrag, heeft een aantal kernmarkten gedefinieerd: aeospace, energie, transport, industrie (inclusief de precisie, medische en de horlogeindustrie). Toch wil dat niet zeggen dat hij binnen zo’n kernmarkt overal groei ziet. Aerospace duidelijk wel. De luchtvaartsector zit in een groeifase en die houdt nog wel even aan.

Windindustrie

De energiemarkt heeft het volgens hem echter lastiger, met name doordat de winindustrie volledig is stilgevallen. “Die markt is dood, behalve China. In andere landen is er overcapaciteit. De fabrieken voor aandrijfsystemen voor windmolens draaien zowel in Europa als in de VS op 40 procent van hun capaciteit. De komende vijf tot tien jaar zul je daarin geen investeringen zien.” De transportmarkt is niet slecht, maar Starrag blijft weg van de grote automobielfabrikanten.

Opvallend is dat marktleider DMG Mori juist wel positief is over de windindustrie. Rüdiger Kapitza, bestuursvoorzitter van de Duitse tak, vindt wind en water juist zeer interessant. Het is voor de machinebouwer dan ook een van de kernmarkten waar men zich op richt. Volgens zijn Japanse evenknie Mahasiko Mori, zijn behalve de zorg ook kleding, voeding en bouwen markten waar de machinebouwindustrie van kan profiteren. ‘Bij ons zijn voeding en kleding normaal, maar in veel delen van China of het Amazonegebied niet. Daar willen mensen dit de komende jaren wel als een basisrecht verwerven.’ Dat is volgens hem goed nieuws voor de machinebouwindustrie, want voor al die producten heb je werktuigmachines nodig.

Op de EMO toonde DMG Mori een onderdeel uit een waterkrachtcentrale (foto), verspaand uit een chroomnikkel legering wat meer dan een ton weegt en 312 uur op de machine heeft gestaan. Het is gefreesd op een DMU 210P. 

Precisie-industrie

Bij energie draait het niet alleen om de grote componenten. Juist ook in de turbinebewerking lopen de zaken momenteel goed, aldus de Zwitserse fabrikant Sarix. Door de turbinebladen nog preciezer te bewerken en koelkanalen aan te brengen, verhogen fabrikanten het rendement. Dit geldt niet alleen voor energiecentrales, ook voor vliegtuigmotoren. Precisiecomponenten en medische industrie zijn twee andere markten die het momenteel goed doen, aldus de Frank Leleu van het bedrijf.


Starrag

DMG Mori

Sarix