Categories: ActueelSmart Industry

De opmars van de robot

In Gorinchem spreken we Heico Sandee, die in mei 2015 samen met Mark Menting begon met Smart Robotics. ‘We hebben nu drie slimme robots fysiek aan het werk, twee zijn op proef en één robot staat klaar om aan de slag te gaan. Daarmee hebben we ze bijna alle zes aan het werk’, zegt  Sandee. ‘We willen met ons bedrijf een geduchte concurrent worden van Randstad.’

Universal Robots

De Eindhovense start-up werkt met de slimme robots van Universal Robots. Daarvoor is  Smart Robotics een partnerschap aangegaan met Gibas Automatisering die de officiële verdeler is van de Universal Robots (UR) voor de Benelux. Deze zesassige robots zijn vernieuwend met robotarmen UR3, UR5 en UR10 voor respectievelijk 3, 5 en 10 kilo die niet hoeven te worden afgeschermd. De UR robots kunnen eenvoudig verplaatst en voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Met de door Smart Robotics meegeleverde software kunnen de robotarmen in zeer korte tijd voor nieuwe taken worden geprogrammeerd.

Zünd

Een andere partij waar de start-up mee samenwerkt is Zünd Benelux uit Eersel . Deze gebruiker van het eerste uur heeft inmiddels twee UR’s in gebruik bij de snijmachines voor het verplaatsen van de gesneden plaatdelen. Het Zwitserse famliebedrijf met een Benelux-vestiging in Eersel ontwikkelt en maakt multifunctionele digitale vlakke snijmachines.

 

Steenstrips

Verder loopt er een proef in de bouw voor het plaatsen van steenstrips en heeft het diverse projecten uitstaan bij sociale werkplaatsen voor het handlen van producten. ‘Grote voordeel  van de robots is dat je snel je werk kunt uitbreiden naar een meerploegensysteem. Dat is ook wel nodig want een robot is niet echt goedkoop. Een basisrobot kost ongeveer 2.500 euro per maand en een robot met 3D-vision en mobiele support doet zo’n 3.500 euro per maand. Bij een eenploegendienst zit je op een uurtarief van 18 euro maar als die 24/7 werkt, daalt dat naar 5 euro per uur’, rekent Sandee voor.

Financiering

Begin juli 2015 kreeg Smart Robotics een lening van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. De financiering is afkomstig uit het Innovatiefonds Brabant. Miriam Dragstra, directeur BOM Capital noemde tijdens de bekendmaking Smart Robotics een veelbelovend bedrijf dat met een disruptief bedrijfsmodel moderne robottechnologie toegankelijk maakt voor het midden- en kleinbedrijf. ‘Daarvan profiteert de hele maakindustrie en logistiek in Brabant. De BOM investeert daarom graag om de groei van deze start-up te versnellen.’

Programmeren skills

Sandee: ‘Wij gebruiken het geld voor de ontwikkeling van softwarematige skills voor de robots. Nu moeten we nog voor elke robotklus de robot programmeren, terwijl ze meestal hetzelfde werk verzetten. Daarom zijn we nu bezig de belangrijkste basis skills voor te programmeren zodat je bij een volgende gelijke klus alleen maar de benodigde basis skills achter elkaar hoeft te plaatsen’, zegt Sandee.
De basis skills zijn: de find skill voor detectie met hulp van vision e.d.; de pick skill voor handling, de transfer skill voor verplaatsen, de pallet skill, een combinatie van de eerste drie skills. Deze skills zijn nu zo goed als af zegt Sandee. ‘Skills die we nog moeten uitwerken zijn o.a. een verbindings skill voor lijmen, lassen e.d., een foutdetectie skill voor het opsporen van fouten en zo zullen we de skills langzamerhand verder uitbreiden.’ Ook ziet Sandee met het aanbieden van skills voor zijn uitzendrobots een voordeel voor bijvoorbeeld een vaklasser, die daardoor meerdere lasrobots kan bedienen.

Uitzendmodel

‘Met ons uitzendmodel maken we investeren in robots erg laagdrempelig. Bevalt de robot niet, dan nemen we die weer terug.’ Smart Robotics speelt in op de razendsnelle technologische ontwikkelingen in de robotindustrie. Daardoor is een nieuwe generatie robots ontstaan die anders dan de klassieke robots flexibel inzetbaar, eenvoudig programmeerbaar en zonder afscherming tussen mensen inzetbaar zijn. Desondanks signaleert de start-up uit Eindhoven dat de drempel voor investeringen in robottechnologie hoog is, zeker bij het midden- en kleinbedrijf. ‘De inzet van robots is tot nu toe vooral gericht op massaproductie, maar daarvan is geen sprake in het mkb. Wij willen een flexibele robot aanbieden die voor verschillende taken inzetbaar is en binnen een dag operationeel kan zijn’, vertelde Mark Menting eerder in een persbericht.


Heico Sandee vult dat in Gorinchem aan met de opmerking dat zijn robots een grote rol kunnen spelen in het weer terughalen van werk dat nu nog in het buitenland wordt gedaan. Reshoring dus. ‘Dat is met mensen hier in Nederland te duur, maar met onze robots in ploegendienst wordt dat weer interessant.’

Smart Robotics

Gibas

Zünd

Gerard ten Bulte

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 dag ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago