De International Federation of Robotics gaf onlangs nog aan dat er een nieuw record is behaald, er zijn wereldwijd al meer dan 3,9 miljoen robots operationeel. De groei wordt gestimuleerd door verschillende technologische innovaties.
IFR zet de vijf trends voor 2024 op een rij.
Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker toegepast in de automatisering en robotica. Met generatieve AI-gestuurde interfaces kunnen gebruikers robots intuïtiever programmeren door in plaats van code natuurlijke taal te gebruiken. Werknemers hebben hierdoor niet langer gespecialiseerde programmeervaardigheden nodig om de acties van de robot te selecteren en aan te passen.
Een ander voorbeeld is voorspellende AI die gegevens over robotprestaties analyseert om de toekomstige staat van apparatuur te bepalen. Voorspellend onderhoud kan fabrikanten machine-uitvalkosten besparen. Algoritmen voor machinaal leren kunnen ook gegevens analyseren van meerdere robots die hetzelfde proces uitvoeren voor optimalisatie. Over het algemeen geldt: hoe meer gegevens een machine-learningalgoritme krijgt, hoe beter het presteert.
De samenwerking tussen mens en robot blijft een belangrijke trend in de robotica. Collaboratieve robottoepassingen kunnen helpen bij taken waarbij zwaar getild moet worden, waarbij repeterende bewegingen nodig zijn of waarbij in gevaarlijke omgevingen moet worden gewerkt. Dankzij de snelle vooruitgang op het gebied van sensoren, vision-technologieën en slimme grijpers kunnen robots in realtime reageren op veranderingen in hun omgeving en zo veilig naast menselijke werknemers werken.
Een recente marktontwikkeling is de toename van cobot lastoepassingen, gedreven door een tekort aan geschoolde lassers. Deze vraag toont aan dat automatisering geen tekort aan arbeidskrachten veroorzaakt, maar eerder een middel is om dit tekort op te lossen. Collaboratieve robots zullen daarom investeringen in traditionele industriële robots aanvullen – niet vervangen – die met veel hogere snelheden werken en daarom belangrijk zullen blijven voor het verbeteren van de productiviteit in reactie op krappe productmarges.
Er komen ook nieuwe concurrenten op de markt met een specifieke focus op collaboratieve robots. Mobiele manipulatoren, de combinatie van samenwerkende robotarmen en mobiele robots (AMR’s), bieden nieuwe gebruikssituaties die de vraag naar samenwerkende robots aanzienlijk kunnen vergroten.
Mobiele manipulatoren – de zogenaamde ‘MoMas’ – automatiseren materiaalhanteringstaken in industrieën zoals de automobielsector, logistiek of ruimtevaart. Ze combineren de mobiliteit van robotplatforms met de beweeglijkheid van manipulatorarmen. Hierdoor kunnen ze door complexe omgevingen navigeren en objecten manipuleren, wat cruciaal is voor toepassingen in de productie. Uitgerust met sensoren en camera’s voeren deze robots inspecties en onderhoudstaken uit op machines en apparatuur. Een van de belangrijke voordelen van mobiele manipulatoren is hun vermogen om samen te werken en menselijke werknemers te ondersteunen. Een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en een gebrek aan personeel dat solliciteert naar banen in fabrieken zal de vraag waarschijnlijk doen toenemen.
Digital twin-technologie wordt steeds vaker gebruikt als hulpmiddel om de prestaties van een fysiek systeem te optimaliseren door een virtuele replica te maken. Aangezien robots steeds meer digitaal geïntegreerd zijn in fabrieken, kunnen digitale tweelingen hun operationele gegevens uit de echte wereld gebruiken om simulaties uit te voeren en waarschijnlijke uitkomsten te voorspellen. Omdat de twin puur als computermodel bestaat, kan hij zonder veiligheidsimplicaties worden gestresstest en aangepast, terwijl er kosten worden bespaard. Alle experimenten kunnen worden gecontroleerd voordat deze daadwerkelijk fysiek worden uitgevoerd. Digitale tweelingen overbruggen de kloof tussen de digitale en de fysieke wereld.
Er is een aanzienlijke vooruitgang in de robotica op het gebied van humanoïden, die zijn ontworpen om een breed scala aan taken uit te voeren in verschillende omgevingen. Door het mensachtige ontwerp met twee armen en twee benen kan de robot flexibel worden ingezet in werkomgevingen die eigenlijk voor mensen zijn gemaakt. Hij kan daarom gemakkelijk worden geïntegreerd in bijvoorbeeld bestaande magazijnprocessen en -infrastructuur.
Het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT) heeft onlangs gedetailleerde doelstellingen gepubliceerd voor de ambities van het land om tegen 2025 humanoïden in massaproductie te nemen. Het MIIT voorspelt dat humanoïden waarschijnlijk een andere ontwrichtende technologie zullen worden, vergelijkbaar met computers of smartphones, die de manier waarop we goederen produceren en de manier waarop mensen leven zou kunnen veranderen.
De potentiële impact van humanoïden op verschillende sectoren maakt ze tot een opwindend ontwikkelingsgebied, maar hun toepassing op de massamarkt blijft een complexe uitdaging. De kosten zijn een belangrijke factor en het succes zal afhangen van hun rendement op investering in concurrentie met gevestigde robotoplossingen zoals mobiele manipulatoren.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…