Categories: Actueel

De samenwerking tussen mens en robot staat centraal tijdens Vision, Robotics & Motion

‘Robotica is niet meer weg te denken binnen de industrie. Maar, waar de aansturing van robots vroeger een complex verhaal met veel programmeerwerk was, vindt er nu een verschuiving plaats waardoor robotica steeds toegankelijker wordt. Zo zijn er zelflerende robots en robots die aangestuurd worden door gedrag te kopiëren’, aldus Michiel Beerens, manager Vision, Robotics & Motion. ‘Dankzij deze vergrote toegankelijkheid, wordt de samenwerking tussen mens en robot steeds intensiever en vindt er een verschuiving plaats naar een nieuwe generatie robots: de collaboratieve robot (cobot), die naast of met mensen werkt.’ Deze versterkte samenwerking stond dit jaar centraal tijdens de beurs, die dit jaar 25 procent meer bezoekers ontving dan de vorige editie in 2016.  Waar eerder nog de angst bestond dat de robot de mens gaat vervangen op de werkvloer, is dat beeld inmiddels behoorlijk bijgedraaid. De robot staat niet in plaats van, maar naast de mens. Robotiseren is zelfs mensenwerk, stelde Piet Mosterd van AWL-Techniek tijdens zijn keynote. Om voorop te blijven lopen, zijn de juiste mensen en de juiste scholing nodig. Het nieuwe brancheplatform Holland Robotics kan daar een belangrijke rol in spelen, zo stelde oprichter Willem Endhoven in zijn lezing.

Visiontechnologie

Binnen de fabrieksautomatisering speelt de visiontechnologie een steeds belangrijkere rol. Dit thema was dit jaar dan ook goed vertegenwoordigd, zowel in het lezingenprogramma als op de beursvloer. Kanter van Deurzen (Delft Robotics) vertelde het publiek tijdens zijn keynote welke grote ontwikkelingen er dit jaar aan komen binnen de visiontechnologie. Door zelflerende algoritmen kan machine vision in steeds complexere situaties worden ingezet; van het herkennen van personen tot het plukken van tomaten. 

Disruptieve innovaties

Michiel Beerens: ‘De ontwikkelingen gaan razendsnel en er vinden fantastische, disruptieve innovaties plaats. Ik ben trots dat we met deze beurs slimme ingenieurs en uitvinders een podium kunnen geven om over hun ontdekkingen te vertellen.’ Zo vertelde Ad Vermeer van machine-ontwikkelaar en start-up Cerescon onder grote belangstelling over de technische uitdagingen van de eerste selectieve asperge-oogstmachine. Aspergeteelt is door stijgende loonkosten steeds minder interessant geworden; de sector kan door deze nieuwe robotapplicatie straks toch behouden blijven. 

De volgende editie staat gepland op 6 en 7 juni 2018.

www.vision-robotics.nl

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

4 dagen ago