De schrootprijzen dalen weer

De schrootprijzen dalen deze maand. Dat geldt zowel voor ferroschroot als non-ferroschroot. De daling is aanzienlijk, met draaisel als grootste verliezer met een daling van 17,4 procent. Maar ook knipijzer, geelkoper en lood lieten een flinke veer met respectievelijk dalingen van 9,7 procent, 8,1 procent en 11,7 procent.

Dit blijkt uit de Vraag & Aanbod schrootenquête die deze week werd afgenomen onder een vijftiental schrootverwerkende bedrijven. Deze daling is des te opvallender omdat februari nog een flinke stijging liet zien ten opzichte van januari.

Sentiment

We vroegen enkele geënquêteerde bedrijven of zij deze daling kunnen duiden. ‘Het is meestal sentiment waarop de prijzen fluctueren’, zegt een van de deelnemende bedrijven. Sentimenten als het Chinese nieuwjaar waardoor heel dit grote land stilligt en er dus geen vraag is naar schroot. Wat je dan ziet is dat er de maand ervoor extra schroot is ingekocht. Vandaar die stijging in februari.


Een ander sentiment wat wereldwijd aandacht vraagt is dat de Amerikaanse president Donald Trump koste wat het kost de staalindustrie in zijn land nieuw leven wil inblazen, zelfs als hij daarvoor importtarieven aan andere landen moet opleggen. Volgens de Telegraaf zei hij dat bij een ontmoeting met enkele gouverneurs in het Witte Huis. ‘Ik wil de staalindustrie terugbrengen naar ons land. Als daar tarieven voor nodig zijn, dan zijn er maar tarieven voor nodig. Dat kost misschien wat meer, maar dan krijgen we wel banen’, zei Trump.

Hogere prijzen

Een andere geënquêteerde zegt op basis van gesprekken met Tata Steel dat zij nu opeens 5 cent per kilogram meer willen geven. ‘Waarschijnlijk zijn ze door de voorraad heen. Ik heb dan ook niet het idee dat de prijzen omlaag gaan. De concurrentie is sterk, de prijzen zijn gewoon goed.’


Weer een andere schrootverwerker zegt dat in februari de schrootprijzen daalden, maar op dit moment het zeer onzeker is waar de prijzen naar toe gaan. Hij constateert dat de Turken hun schrootvoorraad hebben aangevuld en dat daar dus nu even geen vraag meer is. En hij ziet ook dat de Chinezen steeds vaker het betere ferroschroot kopen in de Verenigde Staten en Canada ten kostte van het Europese schroot. Ook dat drukt de schrootprijs.


Bekijk hier de schrootprijzen