Categories: ActueelMarktprijzen

De ‘Trumpoline’ in metaalprijzen

Van alle grondstofprijzen (van olie, edelmetalen tot en met agrigrondstoffen) zijn de meeste industriële metaalprijzen het sterkst in prijs toegenomen. Maar de grijze en zwarte zwanen zullen dit jaar weer een rol opeisen.


Ik breng met enige regelmaat de impact van China in kaart op de basismetaalmarkten. Dit land heeft bij uitstek de grootste impact op de prijstrends, want met een aandeel van circa 50 procent in de mondiale consumptie van basismetalen is dat natuurlijk niet zo gek. De risico’s ten aanzien van China zijn groot, maar wij denken dat de overheid een harde landing van de economie zal bezweren. Zijn we dan gerustgesteld? Ik herinner me nog goed de impact van de ‘China Share Scare’ vorig jaar die voor veel beroering zorgde op metaalmarkten. Of het ‘Qingdao Scandal’, waarbij een partij metaal als onderpand werd gebruikt in meerdere investeringsconstructies. Nee, ik ben nog niet gerust.


Qua basismetaalconsumptie wordt China gevolgd – op enige afstand – door Europa met een aandeel van 14 procent. Daarna volgen de VS, met een aandeel van 10 procent. Ondanks dat het aandeel dus relatief laag ligt, hebben economische trends in de VS ook een stevige impact op metaalmarkten. Het land is nog steeds de grootste economie ter wereld en kan daardoor metaalmarkten flink opschudden. De dollar en het beleid Federal Reserve (Fed) – centrale bank van de VS – spelen hier een bovengemiddelde rol. De economie in de VS laat solide groei zien en de economische stimuleringspogingen van Trump kunnen hieraan bijdragen.

Solide basis

Een solide economische basis zal volgens ons leiden tot drie renteverhogingen door de Fed dit jaar. Daarmee zal gedurende het jaar de dollar verder aansterken (van EUR/USD 1,06 midden februari naar EUR/USD 1,0 eind 2017). In metaalprijzen – die in dollars worden verhandeld – werkt dat doorgaans negatief door, want in andere valuta worden de metalen dan duurder. En ongetwijfeld zal het economische beleid van Trump dit jaar nog voor meer beweeglijkheid zorgen in de metaalprijzen. Zo hebben Trump en zijn economische adviseurs de liefde verklaard aan de industrie in de VS. Hierbij staat ‘economisch nationalisme’ met ‘meer banen in de fabrieken van de VS’ hoog op de agenda en zeggen ze dat ‘import fout en export goed’ is. De focus op ‘Made in America’ geeft in het binnenland hoop, maar in het buitenland meer onzekerheid. Door die onzekerheid doen investeerders een pas op de plaats. Per saldo blijven de gevolgen van het economische beleid van president Trump moeilijk in te schatten. Hier geldt vooral een ‘wait-and-see’ houding, net zoals wij het gewend zijn bij de ambitieuze hervormingsplannen van China. Er wordt veel geroepen en beweerd, maar het leidt niet direct tot concrete economische plannen. Hierdoor blijft de onzekerheid voor industriële metaalmarkten groot en dat betekent dat de prijzen van basismetalen weer flink op- en neer zullen gaan.
Reageren?


casper.burgering@nl.abnamro.com

De redactie

Recent Posts

Subsidies maakten energieneutraal haalbaar voor Van Dijk Metaalbewerking

Energiebesparing kan bedrijven in de metaalindustrie veel opleveren, niet alleen voor het milieu, maar ook…

1 dag ago

2024 telde 30% meer faillissementen

In december zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 27 minder bedrijven failliet verklaard dan in november, meldt…

1 dag ago

Volop interesse in failliet Dymato

Dymato, machineleverancier uit Veenendaal, zag de groei van de omzet toenemen sinds het partnerschap met…

2 dagen ago

Wilvo bedrijven samen op één locatie

Wilvo Group voegt de vier verspanende bedrijven binnen de groep – GFM, Van Den Broek,…

2 dagen ago

Snijtech Joure moderniseert productie

Met de aanschaf van een nieuwe MicroStep MSF Pro fiberlasersnijmachine zet Snijtech Joure een belangrijke…

2 dagen ago

Doek valt voor Maakindustrie Expo

Na drie edities stopt Maakindustrie Expo, de vierde editie in april zal niet plaatsvinden. Doel…

2 dagen ago