De volgende CNC-bank of een 3D-metaalprinter?

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Moet een maakbedrijf investeren in technologie die al in huis is en 3D-printen – als ze dat willen gaan doen – uitbesteden? Of is het tijd om zelf de stap naar additive manufacturing in metaal te zetten en AM-technologie in huis halen, nu grote Nederlandse OEMs de technologie omarmen?

Tags:
Foto: Mikrocentrum

Met de AM Bootcamp tijdens AM for Production geeft Mikrocentrum samen met een aantal partners de deelnemers een kans om zich een compleet beeld te vormen van metaal additive manufacturing. ‘Zodat ze vervolgens voor hun eigen onderneming de juiste keuze kunnen maken’, zegt Bart Kooijmans, programmamanager Additive Manufacturing bij Mikrocentrum.

In de Nederlandse industrie oriënteert een groeiend aantal bedrijven zich op metaal additive manufacturing. De beslissing om daadwerkelijk te investeren in deze nieuwe productietechnologie is een moeilijke afweging, zegt Ale Procee, directeur-eigenaar van Douna Machinery. De Friese toeleverancier bedenkt en produceert kritische onderdelen voor de productieprocessen van klanten waarmee hun processen duurzamer, energiezuiniger en productiever worden. Verspanen is een van de kernactiviteiten. Ale Procee volgt nauwlettend de ontwikkelingen op het vlak van metaal additive manufacturing. ‘Blijf je traditioneel investeren of kies je voor toevoeging van andere, nieuwe technieken’, zo verwoordt hij de afweging.

Vragen van klanten zijn meestal leidend bij investeringen. Maar, voegt hij toe, door voor een nieuwe technologie te kiezen kun je als bedrijf wellicht nieuwe markten aanboren. Vanwege de componenten die Douna Machinery maakt, kijkt hij naar Direct Energy Deposition, een van de AM-technieken. ‘De ontwikkelingen gaan zo snel dat we nog even plas op te plaats maken en de tijd ervoor nemen. Maar de vraag komt dichterbij of een nieuwe machine binnen de verspaning blijft of dat we kiezen voor het spoor van 3D-technieken.’

Technologie met toegevoegde waarde

De vraag bij Douna Machinery speelt momenteel in meer maakbedrijven. Dat komt met name doordat Nederlandse OEMs, zoals ASML, in de komende jaren meer onderdelen willen laten printen. Ook in andere sectoren van de machinebouw, de medische industrie alsook de luchtvaartindustrie groeit de interesse voor metaal additive manufacturing.

Robotsysteemintegrator AWL onderzoekt de mogelijkheden van 3D-printen in Factory NEXT in Zwolle. Wouter Zweers, Technology Manager bij AWL, ziet mogelijkheden voor metaal printen. Bijvoorbeeld knooppunten voor metalen profielen als alternatief voor lasconstructies, grijpers voor de robots, beugels en complexe freesdelen. ‘Additive manufacturing (AM) wordt niet ingezet als vervanger, maar als technologie die toegevoegde waarde biedt’, zegt hij. Denk hierbij aan de snelheid waarmee prototypes beschikbaar zijn, de vormvrijheid die AM biedt of custom made componenten maken. AWL experimenteert binnen Factory NEXT vooral om vertrouwen in de technologie te krijgen. ‘Als dat er is kan deze in werkelijke machines geïntegreerd worden.’

Machine slechts onderdeel van AM-proces

Het is echter geen gemakkelijke productietechnologie, zo bleek eerder dit jaar tijdens Manufacturing Technology Conference. ‘De machine is slechts een onderdeel van het proces om een goede component te kunnen leveren’, zo zei Hendrik Schonefeld, senior executive sales & marketing bij Additive Industries. ‘Daarom focust de ISO standaard op het totale proces.’ De Nederlandse metaalprinterfabrikant is een van de partners waarmee Mikrocentrum de AM Bootcamp tijdens AM for Production organiseert.

Additive Industries automatiseert in de MetalFab Gen 2 zoveel mogelijk om de menselijke invloed te minimaliseren. Bijvoorbeeld de kallibratie van de laser verloopt automatisch. Maar zelfs bij automatiseren, blijven er veel parameters die invloed hebben op de uitkomst van het 3D-printproces, nog afgezien van factoren zoals het design, de wijze van 3D-printen en het aantonen van kwaliteit. Daarom is parameterkwalificatie nodig om de juiste mechanische eigenschappen aan te tonen. 100% controle wordt echter lastig. De sector zoekt daarom ook naar procesvalidatie een van de onderwerpen die in de AM Bootcamp aan bod komt.

Foto: Mikrocentrum

Experts

AM for Production speelt met de nieuwe opzet in op de behoefte aan praktisch toepasbare kennis over AM bij hightech engineering- en productiebedrijven. ‘Onze focus ligt op de hightech productiebedrijven die mede door de druk van hun klanten voor de keuze staan de tiende CNC-machine binnenhalen of de eerste 3D-metaalprinter’, vat Bart Kooijmans het samen.

Deelnemers doorlopen in de AM Bootcamp de vijf stappen van het hele AM-proces. Ze leren wat de impact van de verschillende processtappen op het eindresultaat is, vanaf design tot en met kwaliteitsborging, en hoe ze het AM-proces integreren in hun eigen engineering- of productieproces. De experts zijn ’s middags beschikbaar voor één op één gesprekken over praktische toepassingen in het bedrijf. Ook in de lezingen ’s middags delen de AM-experts praktische toepassingen van additive manufacturing inclusief hun ervaringen. 

Tags:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *