De Winterspelen voor techliefhebbers

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Robots, drones en wearables, de winterspelen lijken dit jaar bijna interessanter voor techliefhebbers dan voor sportfanaten. Zuid-Korea – en tal van bedrijven – hebben alle troeven uit de kast getrokken om zich te profileren als toppers in techniek.

Om te beginnen was daar de openingsceremonie. Intel voerde een lichtshow op met maar liefst 1218 drones, die samen figuren maakten in de lucht, van vogels tot snowboarders. Een snowboarders wordt bijvoorbeeld gemaakt door een echte snowboarder 3D te filmen, dit om te zetten naar een computermodel, en dat weer te extrapoleren naar de drones. Om de locatie exact te kunnen bepalen en onmiddellijk te kunnen inspelen op weersveranderingen, zijn deze uitgerust met gps en barometers.

Batterijen hebben moeite met de kou

Het bedrijf had eerder shows opgevoerd met 300 drones, dus de stap naar 1.200 was een grote. Het lastigste was echter dat het in Pyeongchang erg koud is, waar de batterijen moeite mee hebben. Bovendien kan de wind nogal plotseling aanwakkeren. Het team heeft dan ook uitgebreid getest in de Alpen, bij -10° Celsius.

Bekijk de promo van Intel:

  

5G en 360°

Een andere highlight is het 5G netwerk dat in Pyeongchang wordt uitgetest. Met een gemiddelde snelheid van 28,6 megabyte per seconde, beschikt Zuid Korea nu al over het snelste breedband ter wereld. Maar op de spelen werken Intel en lokale partner KT Corporatie met een Ultra-High Definition (UHD) infrastructuur die vier keer zo snel is als HD en het mogelijk maakt om 360° virtual reality views te live-streamen met 20 gigabyte per seconde. Daarbij gebruikt KT een techniek waarmee de atleten vanuit meerdere hoeken worden belicht. Sommige sporters dragen bovendien helmen met camera’s om hun eigen beleving te delen met het publiek.

Overigens waren de aansturing van het internetverkeer en de televisie-uitzendingen tijdens de opening doelwit van een cyberaanval. Deze is mislukt.

Robots die skiën en curlen

En dan de robots. Niet alleen slaagde de robotische vlamdrager Hubo (human bot) erin om een gat in een muur te zagen en zijn vlam door te geven aan zijn geestelijk vader, professor Jun Ho Oh van technische universiteit KAIST, heel Pyeongchang is vergeven van de robots. Ze doen alles, van stofzuigen en controlerondes rijden op vliegvelden, tot bezoekersinformatie geven in verschillende talen.
En dan hebben we het nog niet eens over het nevenprogramma waarin robots laten zien dat ze ook kunnen skiën en curlen…


Kogeltrein en zelfrijdende bus

Om de reistijden van Seoul naar Pyeongchang te bekorten, heeft de Zuid-Koreaanse overheid een ‘kogeltrein‘ laten bouwen. De reiziger wordt hierin met 300 kilometer per uur verplaatst, wat de reistijd verkort tot ruim een uur. Niet eerder vertoond in hoge snelheidstreinen: aan boord verzorgt Samsung draadloos breedbandinternet. Op het terrein zelf is het vervoer in handen van  Hyundai’s zelfrijdende bussen.

SimultaanKoreaans

De inwendige mens wordt geassisteerd door GenieTalk: een simultaanvertalingsapp met stemherkenning die naar verluidt tolkt tussen Koreaans en 29 andere talen.

Schaatsen met sensoren en betalen met je handschoen

En dan de wearables. Zoals al eerder vermeld, wordt het Nederlandse schaatsteam getraind met een nieuwe technologie van de TU Delft. Bij het skiën gebruiken sommige Amerikanen multi-directional impact protection helmen (MIPS ). Ook airbag vesten zijn in de mode. En wederom is de bezoeker niet vergeten: om te voorkomen dat men zijn handschoenen moet uittrekken in de vrieskou, presenteert Visa een handschoen met ingebouwde chip en contactloze antenne. Hiermee kunnen de sportfans betalen zonder het koud te krijgen.