Deen presenteert ‘Bijbel voor oppervlaktebehandelaars’ tijdens VOM Surface Treatment

Aan het eind van de eerste Surface Treatment conferentie bij de VOM België heeft de Deen Lars Plet Nielsen het allesomvattende boek Advanced Surface Technology gepresenteerd. Hierin beschrijft hij praktische alle moderne oppervlaktebehandelingstechnieken, met karakteristieken en specifieke toepassingen. ‘De bijbel voor oppervlaktebehandelaars’, aldus de Deense expert zelf.

Liefst 1200 bladzijden telt het boek. Vier jaar heeft Nielsen, werkzaam bij het tribologisch instituut van het Deens Technologisch Instituut, samen met Per Moller aan het boek gewerkt.

‘Oppervlaktebehandeling is heel belangrijk geworden, omdat we hiermee producten eigenschappen geven die we ze willen geven. Daarvoor moet je wel de juiste techniek kiezen, ook om aan de juiste prijs te komen’, vertelde Nielsen tijdens de VOM Surface Treatment dag. In het boek benaderen de beide auteurs het thema vooral vanuit een holistische visie op surface engineering, waarbij ze met name ook kijken hoe dit vervlochten is met andere facetten van een bedrijf. In het boek behandelen ze alle technieken om oppervlakken mee te behandelen

Nieuwe coatings

Nielsen werkt in het dagelijks leven bij het Deense onderzoeksinstituut, waar men nieuwe coatings ontwikkelt. Een belangrijk verschil tussen de Deense aanpak en die van andere instituten, is volgens Nielsen dat zij de coatings ontwikkelen in een installatie zoals die ook in de industrie gebruikt wordt. ‘PVD-coatings moeten industrieel toepasbaar zijn. Niet dat je ze eerst nog moet opschalen.’

PVD-coating

Enkele recente ontwikkelingen in Denemarkten zijn een PVD-coating voor medische schroeven en een super slipcoating voor spuitgietmatrijzen. De eerste zorgt ervoor dat er minder wrijving ontstaat als de chirurg een schroef voor een kaakimplantaat in het bot draait. Deze coating wordt zowel op de schroeven als de boren toegepast en kan zowel in droge als natte omstandigheden gebruikt worden.

Chroomnitridelaag

De tweede is specifiek ontwikkeld voor het spuitgieten van medische producten, om precies te zijn een insulinespuit. Het gaat om een doorontwikkeling van een chroomnitridelaag, waar een stikstof ion aan toegevoegd wordt. Dit zorgt voor een zodanig glad oppervlak van de matrijs, dat de lossing van het product veel beter is. ‘Het resultaat is een hogere kwaliteit van het eindproduct, kortere cyclustijd, minder afval en minder onderhoud aan de matrijs’, aldus de Deense onderzoeker.

Aluminium

Ook slaagt men erin om op basis van een oud Amerikaans patent uit 1926 elektrolytisch waterstof te produceren.  Hiervoor voegen de onderzoekers aluminium toe aan de nikkellaag van de anode. Dit levert een aanzienlijk hoger rendement op dan wanneer de anode enkel bekleedt wordt met een nikkellaag; namelijk 91 procent efficiency in plaats van 70 procent.

Het boek is nu al beschikbaar als paperback, in december verschijnt er een uitvoering met hard cover.