Desktop Metal lanceert 3D-printer voor massaproductie in metaal

Met de DM Studio en DM Production wil Desktop Metal naar eigen zeggen een fundamentele verschuiving teweegbrengen in de wijze waarop producten worden ontwikkeld en op de markt worden gebracht. Met de twee systemen wil het Amerikaanse bedrijf de productie van prototypes en massaproductie van metalen onderdelen zowel goedkoper, sneller als veiliger maken. 

DM Studio

Het DM Studio systeem bestaat uit een printer, een systeem voor ontbinden en een systeem voor sinteren. De oplossing biedt gebruikers de mogelijkheid in eigen beheer complexe metalen onderdelen in 3D te printen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘Bound Metal Deposition’ (BMD), een proces dat door Desktop Metal is ontwikkeld om nauwkeurige en reproduceerbare onderdelen te produceren uit metaal. Het bedrijf noemt de technologie vergelijkbaar met ‘Fused Deposition Modeling’ (FDM), de technologie waarvan veel 3D-printers gebruik maken. Het systeem maakt het volgens Desktop Metal tien keer goedkoper om metalen prototypes te produceren dan bestaande technologie.

Vrij hangende delen printen ook mogelijk

Het systeem maakt gebruik van cloud gebaseerde software, waarmee ontwerpers van in CAD-software ontworpen onderdelen direct in DM Studio prototypes kunnen printen. In sommige gevallen is het noodzakelijk ondersteuning mee te printen om complexere onderdelen te kunnen printen, zoals objecten met vrij hangende delen. In dit geval maakt DM Studio gebruik van de door Desktop Metal ontwikkelde ‘Separable Supports’, die met de hand kunnen worden verwijderd. 

Eindelijk een concurrent van gieten

Daarnaast lanceert Desktop Metal DM Production, een systeem gericht op de massaproductie van metalen onderdelen. DM Production is volgens het bedrijf de snelste 3D-printer voor de massaproductie van hoge resolutie metalen onderdelen die momenteel beschikbaar is. De printer maakt gebruik van Single Pass Jetting (SPJ) technologie, die DM Production volgens Desktop Metal honderd keer sneller maakt dan ieder laser-gebaseerd additief productiesysteem. Deze hogere snelheid vertaalt zich voor gebruikers in lagere productiekosten van onderdelen, waardoor 3D-printen voor het eerst kan concurreren met andere massaproductietechnieken zoals gieten. 

Ruim 100.000 euro

Het DM Studio systeem is beschikbaar vanaf 120.000 dollar en wordt geleverd inclusief 3D-printer en apparatuur voor zowel het ontbinden als sinteren van producten. Het systeem is naar verwachting vanaf augustus 2017 leverbaar. Het DM Production systeem is leverbaar vanaf 2018.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago