Die Machineverordening? Moet je daar eigenlijk wat mee?

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Geen Safety Event zonder discussie over het begrip niet-voltooide machine. En direct in het verlengde ligt de ‘substantiële wijziging’. Niets zo onderhevig aan noodzakelijk interpretatie als wetgeving. En dan hebben we nog niet over de verschillen in de teksten zoals in de diverse moerstalen van de EU in de wetsteksten zijn terug te vinden.

Ben je fabrikant als je thuis voor jezelf een ‘machine’ bouwt? En als je een ‘machine’ samenstelt is het dan ook meteen een ‘samenstel’ dat moet worden voorzien van CE-markering? Is een niet-voltooide machine wel- of niet voltooid? Als een niet(-)voltooide machine wordt ingebouwd moet dan het totaal ook als ‘voltooid’ worden beschouwd?

Verhitte discussies vermijden

In de lezing ‘Is de Machineverordening eigenlijk wel van toepassing voor jou?‘ gaat machineveiligheidsexpert Paul Hoogerkamp op het komende Safety Event in op die vragen. Volgens hem kunnen verhitte discussies inzake fabrikantschap, samenstel of niet-voltooide machine meestal worden vermeden door het op de juiste wijze lezen van de juridische teksten en de interpretatie(s) bij de toelichting(en). Hoewel er nog ‘grijze gebieden’ zijn – en mogelijk blijven – gaat hij met praktische voorbeelden in op de genoemde punten. Kunnen ook gewone stervelingen, lees: technici, die juridische teksten – of technische teksten door juristen – correct interpreteren.

Substantiële wijziging bijzaak?

In een gepland een-tweetje gaat het na Hoogerkamps lezing bij Peter Mesie van Kader over de substantiële wijziging. In zijn lezing ‘Een frisse blik op substantiële wijzigingen’ belicht hij dit onderwerp eens van een andere kant. Wat weten we wél over de bedoeling en de achtergronden, waar staat dat en wat betekent dat praktisch? En sluit de definitie van de ‘substantiële wijziging’ volgens de Machineverordening hierbij aan. Maak kennis met de ‘procedure gezond verstand’, die bewust niet met ‘de S-vraag’ begint. Of de wijziging als ‘substantieel’ gezien moet worden volgt daaruit, en is bijzaak.

Safety Event bezoeken?

Kijk voor een actueel overzicht van alle plenaire en parallelsessies op de website van het event en meld je aan. Heb je een abonnement op een van de publicaties van MYbusinessmedia dan is toegang gratis. De officiële toegangsprijs bedraagt 175 euro. Studenten en docenten betalen 60 euro en heb je een betaald abonnement of ben je lid van KIVI dan bedragen de kosten 110 euro.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *