Dit verandert er in 2021 voor het mkb

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Vanaf 1 januari 2021 krijgen mkb’ers te maken met nieuwe wetten en regels. Zo moet de nieuwe franchisewet zorgen voor een betere balans tussen de belangen van franchisegevers en franchisenemers. Een bedrijfspand kopen wordt duurder. En een nieuwe wet moet voorkomen dat mkb’ers die in zwaar weer zitten failliet gaan. 

Dit verandert er in 2021 voor het mkb

Dat meldt de Kamer van Koophandel. Hierbij alle (relevante) wijzigingen op een rijtje:

  • De zelfstandigenaftrek gaat omlaag
    De zelfstandigenaftrek voor 2021 is 6.670 euro. Dat is 360 euro lager dan de 7.030 euro in 2020. De stijgende arbeidskorting en algemene heffingskorting binnen de inkomstenbelasting compenseren dit echter.
  • De franchisewet vervangt de franchisecode
    Vanaf 1 januari 2021 vervangt de nieuwe franchisewet de huidige franchisecode. De nieuwe wet moet de ongelijke verhoudingen tussen franchisenemer en franchisegever gelijktrekken.
  • Buitenlands personeel krijgt gemakkelijker een verblijfsvergunning
    Het wordt gemakkelijker om buitenlands personeel met specifieke kennis aan te nemen. Dit kan nu vaak nog niet, omdat innovatieve startups in de opstartfase nog niet het salaris kunnen betalen dat nodig is om een verblijfsvergunning voor een kennismigrant te krijgen. Met de nieuwe verblijfsregeling voor startups kan verblijfsvergunning wel, omdat buitenlands personeel een lager salaris mag krijgen. Dit salaris moet wel aangevuld worden met een aandeel in het bedrijf.
  • Een faillissement is gemakkelijker te voorkomen
    Vanaf 1 januari 2021 kun een ondernemer in financiële problemen de schuldeiser een akkoord aanbieden om de schulden van het bedrijf mee te herstructureren. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) heeft als doel faillissementen te voorkomen.
  • Een bedrijfspand kopen wordt duurder
    Voor bedrijfspanden en tweede woningen gaat de overdrachtsbelasting omhoog, van zes naar acht procent.
  • Steun voor investerende bedrijven
    Met de baangerelateerde investeringskorting (BIK) wil het kabinet ondernemers stimuleren te investeren in bedrijfsmiddelen. Wie investeert in bijvoorbeeld machines, computersystemen of een wagenpark, krijgt een korting van:
    – 3% van het investeringsbedrag bij investeringen onder de 5.000.000 euro per kalenderjaar. Er geldt een ondergrens van 1.500 euro per bedrijfsmiddel en 20.000 euro per aanvraag.
    – 2,44 % van het investeringsbedrag bij investeringen boven de 5.000.000 euro per kalenderjaar.
  • Coronaregelingen lopen door
    Om mkb’ers die getroffen zijn door de coronacrisis tegemoet te komen, stelt de overheid verschillende regelingen beschikbaar die ook in 2021 doorlopen. Zoals de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL).

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *