Met zo’n 300 bezoekers, een Nederlandse Doosanpremière en primeurs op het vlak van automatisering, heeft Dormac CNC Solutions de uitbreiding van de demoruimte annex werkplaats officieel gevierd. De leverancier van onder andere Doosan heeft het bedrijfspand praktisch verdubbeld, wat past in de groei die Dormac doormaakt.
Dormac CNC Solutions heeft fors geïnvesteerd in de uitbreiding. In totaal is het bedrijfspand uitgebreid tot zo’n 1.300 m2. Dat betekent dat méér machines op voorraad gehouden kunnen worden, maar het geeft ook extra ruimte voor bijvoorbeeld de hogedruk- en koelunits van zusterbedrijf Dormatec. Naast de bestaande kraan van 10 ton, is er nog een tweede kraan met een hefvermogen van liefst 25 ton in de nieuwe hal geïnstalleerd. ‘Machines worden zwaarder. Zeker de vijfassers vanwege de stabiliteit. De VC 630 weegt bijvoorbeeld al 11 ton. Nu kunnen we ook deze machines zelf tillen’, zo verklaart Joost Verschure, commercieel directeur, dit deel van de investering.
Totaal oplossing bieden
Dat is niet voor niets gedaan. Dormac groeit. Enerzijds door het succes van vooral Doosan. Anderzijds doordat Dormac zich steeds verder ontwikkelt tot een leverancier die complete oplossingen aanbiedt. Meerwaarde leveren door de klant te helpen maximale productiviteit uit de machine te halen, zo omschrijft Joost Verschure de succesformule. Dormac Productie Automatisering (DPA) zorgt al dan niet met partners voor de automatisering van de machines. Dormatec timmert in heel Europa aan de weg met apparatuur rondom de machine die de productiviteit verhogen. Zo levert Dormatec de hoge druk en koelunits ondertussen aan alle Europese Doosandealers. Ook in Nederland kiezen klanten steeds vaker voor deze aanvulling op de machines. ‘We bouwen dan hier alles rond de machine samen zodat we de klant een compleet, bij ons getest pakket kunnen leveren. Elke machine komt hier binnen en komt hier onder stroom voordat deze naar de klant wordt uitgeleverd’, zo verduidelijkt Joost Verschure de werkwijze van Dormac.
‘Doordat we hier alles opbouwen en testen, houden we de installatietijd bij de klant zo kort als mogelijk.’ Deze aanpak vergt wel ruimte. Daarom is vorig jaar besloten om de demoruimte annex werkplaats uit te breiden. De importeur van Doosan-machines, Kiheung bedfreesmachines, FAT-draaimachines, Finetech vijfassige machines en Evorex draaimachines (foto) heeft afgelopen jaar 107 machines geleverd. Voor dit jaar rekent men opnieuw op groei. Ondertussen zijn 15 monteurs beschikbaar voor onderhoud en het opbouwen van de complete pakketten voor klanten. ‘Het gaat ons niet om de koppositie of om de grootste te zijn. We willen onze klant een zo goed mogelijk product leveren. Deze uitbreiding maakt het mogelijk dat we verder gaan groeien.’
Primeur: multitaskingmachine
Tijdens het Open Huis had Dormac een Nederlandse Doosan-primeur. Voor het eerst is het nieuwe multitasking centrum Puma SMX 3100S in de Benelux getoond, een draaifreescentrum waarmee het Koreaanse machinemerk door wil dringen naar het topsegment van de markt. Deze machine is een echte multitasking machine, met een aparte freesspindel (op een afzonderlijke X- en Y-as) met een vermogen van maximaal 26 kW en 12.000 toeren. Deze freesspindel heeft een zwenkbereik (B-as) van +/- 120 graden en beschikt in combinatie met de Fanucbesturing over zowel een tool center point controle als een 3D freescompensatie die de gereedschappositie automatisch aanpast aan het gebruikte gereedschap. De multitaskingmachine beschikt verder over een 2e spil zodat we werkstukken compleet afgewerkt kunnen worden. Ook de Puma 700 LM werd getoond, dit keer in een uitvoering aangepast voor Menzing Mechanische Industrie in Haaksbergen. Aan de andere kant blijft Doosan ook actief op het vlak van machines voor bijvoorbeeld reparatiewerk aan zware assen. Hiervoor werd de Everox EFL 560 getoond, een draaimachine die zich onderscheidt door de hoge stabiliteit vanwege de vier bedbanen.
Automatisering
Omdat automatisering tegenwoordig zo belangrijk is, toonde Dormac niet alleen de automatiseringsoplossing uit eigen huis van DPA, maar namen ook RoboJob, BMO en Halter Automation deel aan het open huis. Deze drie toonaangevende leveranciers van robotbeladingssystemen voor metaalbewerkingsmachines werken in de praktijk vaak met Dormac samen. Ook hier waren er primeurs te zien. RoboJob heeft voor het eerst de nieuwe keerunit (foto) getoond. De robot pakt het draaideel na de bewerking uit de spil, legt het op een vooraf ingestelde plaat met V-groef waarin de bekken op de robotgrijper passen. Daarna pakt de robot het product vanaf de bovenkant opnieuw op en plaats het terug in de spindel. ‘Zo kunnen we op een draaimachine met één spindel in één opspanning draaidelen compleet bewerken’, aldus Jan Van de Wouwer, area sales manager. BMO liet de Platinum cel zien, gekoppeld aan een DNM 650 II. BMO levert nu in plaats van de robot met 20 kilo handling gewicht een robot met 24 kilo handling gewicht. ‘De 4 kilo extra helpen altijd bij de pallethandling’, aldus Frank Biemans van BMO Automation. Bij de Titanium cel is het hefgewicht van de robot zelfs vergroot naar 180 kilogram.
App voor Halter-cel
De derde automatiseerder, Halter CNC Automation, heeft een vliegende start gemaakt sinds de lancering van de cel een jaar geleden, zo zegt Wouter van Halteren. In de eerste tien maanden dat hij in de markt is, zijn er 31 systemen in Europa uitgeleverd, waarvan 24 in Nederland. Ook Halter heeft de mogelijkheden vergroot door een robot met een hefgewicht van 35 kilo op te nemen. Een innovatie die Wouter van Halteren een van de komende maanden gaat lanceren is een app, zodat je op je smartphone de robotcel en de machine kunt bekijken. ‘Je kunt dan zien en krijgt ook een melding als de machine klaar is met zijn jobs.’