InssTek gebruikt Direct Metal Tooling (DMT). Daarbij worden standaard metaalpoeders met een hoog vermogen laserstraal uit een Ytterbium fiberlaserbron op het werkstuk worden aangebracht. Dit kan een bestaand product zijn (cladding), of een compleet nieuw werkstuk (3D metalprinting). DMT dus is geschikt voor remodeling, reparatie en productie.
De mogelijkheid een werkstuk samen te stellen uit verschillende materiaalsoorten of legeringen is een onderscheidend kenmerk van de technologie. InssTek maakt gebruik van standaard staal, koper, titanium, nikkel en Cobalt metaalpoeders.
De constructieve opzet van de 3D metaalprinters van InssTek is te vergelijken met die van bovenloop freesmachines, waarbij de laserkop 3 of 5-assige bewegingen kan maken. Met dat concept bouwt InssTek 3D metaalprinters met een werkbereik van 200x200x200 mm tot 4.000×1.000×1.000 mm
Dormac directeur Kees Karsten: ‘De DMT technologie biedt nieuwe mogelijkheden voor zowel de markt als ons bedrijf. Mallenbouwers kunnen hiermee bijvoorbeeld een extra geharde laag op een mal aanbrengen en daarna tot op een honderdste nauwkeurig nabewerken op een bewerkingscentrum. Ook versleten of beschadigde scheepsschroeven en schoepen kunnen met de DMT technologie worden gerepareerd in plaats van geheel vernieuwd.’
Dormac gaat de komende jaren investeren in kennis en ervaring om de markt goed te kunnen ondersteunen. ‘Daarvoor werken we samen met de Duitse en Zwitserse Doosan dealers, die de 3D metaalprinters van InssTek in hun regio gaan vertegenwoordigen. Ook worden we ondersteund door metallurgen van een Duitse Universiteit.’ Binnenkort heeft Dormac ook zijn eigen 3D metaal printer van Insstek in huis.
Tata Steel Nederland moet in het eerste kwartaal van 2025 opnieuw stevig de broekriem aanhalen.…
Met 370 deelnemers was de Precisiebeurs al in mei uitverkocht. Beursorganisator Mikrocentrum, het verbindende platform…
Het Amerikaanse SurfacePrep heeft familiebedrijf Leering uit Hengelo overgenomen. Leering, actief in straal- en oppervlaktetechniek…
Metaalbedrijf Van Schijndel Metaal en Elektrolas, beide uit Noord-Brabant, hebben een onbemande laserlascel ontwikkeld die…
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…