De drie bedrijven hebben hun eigen specifieke inbreng in de slimme verspaningsfabriek. Gelderblom leverde het bewerkingscentrum Okuma Multus B300, Iscar de verspaningsgereedschappen en de automatische gereedschapskast en CNC Consult zorgde voor de software, van ERP, voorcalculatie, machinebeheer, gereedschapsbeheer, voorraadbeheer, opspanbeheer, meetmiddelenbeheer, productie data management, CAD/CAM, MDE, BDE, planning en MES. Alle softwareproducten zijn afkomstig van Open Mind Software Technologies en Proxia waarvan CNC-Consult de exclusieve vertegenwoordiging heeft. Vooralsnog blijft de samenwerking beperkt tot deze drie partijen, maar afgaande op de reacties staan de drie wel open voor andere partijen. Zo liggen er nog kansen voor aan-, afvoer en opslagsystemen met vision, een meetinrichting en koppeling van alle specificaties via het IoT.
Maarten van Teeffelen, directeur van CNC Consult opende de demonstratiemiddag. ‘Met ons drieën hebben we dezelfde filosofie, daarom hebben we begin dit jaar besloten deze Smart Factory op te richten. We weten allemaal dat we te veel papierwerk hebben en dat de doorlooptijden korter moeten. Volgens de FME kunnen 80 procent van de bedrijven de doorlooptijd met 50 procent reduceren. En Duits onderzoek leert ons dat 85 procent van de tijd het te bewerken product wacht op de volgende bewerking (non-added value time). Daardoor is er te veel onderhanden werk. Want als je een doorlooptijd van zes weken hebt, is je product ook zes weken op de werkvloer. Dat moet beter kunnen’, stelt Van Teeffelen. ‘Work smarter, not harder.’
Volgens hem kunnen slimmere processen de doorlooptijden verkorten met 55 procent, de data-invoertijd verlagen met 36 procent, de bezettingsgraad verhogen met 30 procent, het papierwerk terugbrengen met 67 procent, de fouten en uitval reduceren met 22 procent, het terugbrengen van werk in uitvoering met 32 procent en tot slot het verkorten van voorbereidingstijden met 22 procent. Daardoor zullen er uiteindelijk meer euro’s overblijven onder de streep. Om dit proces goed te beheren hebben de drie partijen een organogram gemaakt van het verspaningsproces. Van Teeffelen liet samen met Michel Vinckx zien hoe eenvoudig het is om even snel zeventig extra orders te plannen en te simuleren wat dat (via de planning softwaremodule) betekent voor zaken als de machinecapaciteit, personele inzet en levertijden.
Na deze uitleg vertelde Hans Volker, een van de twee directeuren van Gelderblom, over Gelderbloms inbreng met de Okuma Multus B300II Multitasking machine voor het bewerken tot 630 mm diameter en 900 mm lengte en een spindelsnelheid van 5.000 toeren met standaard een gereedschappenmagazijn voor 20 gereedschappen. Volker vertelde over het Japanse merk Okuma dat wereldwijd succesvol actief is en ook in Europa zijn sporen heeft verdiend. Kenmerkend voor Okuma is dat het nagenoeg alle delen van de machine en de besturing zelf produceert. In Europa draaien en frezen meer dan 30.000 Okuma’s en in de Benelux 1.600 stuks. Dat heeft het concern mede te danken aan de kwaliteit van de gebouwde machines die een zeer hoge beschikbaarheid aan gebruikers bieden en ook aan het serviceapparaat. Zo liggen meer dan 85 procent van alle onderdelen op voorraad in Krefeld. Okuma Europe ondersteunt vanuit Krefeld met 120 medewerkers het dealernet in Europa. Daarbij beschikt het over technical centers in Europa, drie in Duitsland en één in Oostenrijk, Frankrijk en in Rusland. Gelderblom, sinds begin jaren zeventig exclusief Okuma Dealer, is voor 100 procent gericht op Okuma en verantwoordelijk voor verkoop, installatie en service in de Benelux landen met een team van dertig medewerkers. De demo aan de Okuma werd gedaan door Arend van den Berg, applicatiespecialist draai- en multitasking machines bij Gelderblom en tekstueel ondersteund door Henny van de Voort, product manager Iscar.
Aansluitend liet Cor Fellerhoff van CNC-Consult zien hoe je met het voorcalculatie-programma binnen een kwartier een objectieve indicatie hebt van de bewerkingstijd van het demoproduct op de Okuma. En dat kun je ook nog eens simuleren. Binnen dit programma kun je tevens zien wat de gevolgen zijn van een afwijkende bewerkingsstrategie. In het voorbeeld van het demoproduct liet Fellerhoff zien dat je door andere keuzes de verspaningstijd van 15 minuten met 2 minuten kunt inkorten. Dat lijkt weinig, maar als je er 500 stuks van moet maken, dan scheelt dat dus 16,66 uur.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…