Volgens Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo, hebben Nederlanders een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zetten ze door, ook wanneer het met de gezondheid even wat minder gaat. Daarnaast zou angst voor slechte beeldvorming een rol spelen. “Alhoewel werknemers niet afgerekend mogen worden op het feit dat zij ziek zijn, heerst wellicht het gevoel minder gewaardeerde te worden. Niet alleen door de leidinggevende, maar ook door collega’s die werk overnemen”, zegt hij.
Opvallend genoeg zijn het niet alleen jongeren, maar ook ouderen die gewoon doorgaan met werken. Deze groep loopt doorgaans meer risico op een koutje. Volgens het onderzoek meldt tachtig procent van de 55- tot 64-jarige zich niet ziek bij lichte griep. Onder de 65-plussers ligt dit percentage met zeventig procent net iets lager.
Ruim zestig procent van de Nederlanders denkt bovendien dat een financiële bonus het ziekteverzuim kan laten dalen. Sommige bedrijven hebben al een regeling waarbij werknemers een bonus krijgen als ze een heel jaar niet ziek zijn geweest, zegt Den Ronden. “Dat is een manier om te motiveren. Maar het is de vraag of het slim is om zieke mensen op kantoor te hebben. Griep is besmettelijk en het gevolg kan zijn dat weldra de hele werkvloer gevloerd is.”
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…