Druk op EU Commissie voor importbeperkingen op gewalst staal nemen toe

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Zoals we al in december schreven neemt de roep om importbeperkende maatregelen in te voeren voor gewalst staal uit o.a. China toe en wordt de druk op de Europese Commissie om nu eens concrete stappen te ondernemen tegen oneerlijke concurrentie ter bescherming van de werkgelegenheid sterker.

Dit schrijft NovioStaal in haar Staaljournaal van 19 januari 2016. Volgens de Nijmeegse staalleverancier wordt die druk groter onder meer doordat Tata Steel deze week bekend heeft gemaakt voornemens te zijn nog eens 1.000 medewerkers in de UK te laten afvloeien . Deze maatregel is volgens de directie het gevolg van de moeilijke omstandigheden in de Europese staalmarkt die volgens haar wordt veroorzaakt door de te lage importprijzen van staal uit vooral Azië. Tata claimt zelfs dat deze druk nog wel een tijdje zal voortduren en daarmee een bedreiging vormt voor de gehele Europese staalindustrie.

China

Intussen ontvangen wij berichten uit China, dat enkele grote fabrieken, zoals Wuha Steel, Anyang Iron & Steel en Baosteel, prijsverhogingen voor diverse gewalste staalproducten hebben aangekondigd. Het blijft afwachten of de markt die verhoging zal accepteren, temeer daar de groei van de Chinese economie naar verwachting nog meer zal tegen gaan vallen. Wij ontvingen de informatie namelijk, dat de economische groei in 2015 tot 6,9 vertraagde. Doordat de industriële productie daalde – vooral in het tweede halfjaar – de investeringen afnamen en de detailhandelsverkopen achteruit gingen nam de groei af tot het laagste niveau sinds 1990.


Door deze dalende groei, terwijl de totale omvang van de ruwstaalcapaciteit niet wezenlijk verminderde, blijft de te grote omvang hiervan een groot probleem en daarmee een grote hindernis om hogere prijzen te gaan realiseren. De ruwstaalproductie van China daalde vorig jaar met 2,3 procent tot 804 miljoen ton en de prognose is dat in 2016 de productie van ruw staal met ca. 3 procent zal gaan dalen. China kampt daardoor met een overcapaciteit van zo’n 400 miljoen ton. Geen wonder dat de financiële resultaten van de Chinese staalmakers onder druk staan.
Baosteel bijvoorbeeld zag haar bruto winstmarge dalen van 900 miljoen dollar in 2014 naar ongeveer 144 miljoen dollar in 2015. Naar schatting maakt de helft van de staalfabrieken in China verlies en zijn velen met een zwaar gevecht bezig om te overleven.

Europa

In Europa worstelen ook veel fabrieken met de extreem lage prijzen en ook zij zoeken naar oplossingen om door de huidige misère heen te komen. De lage prijzen in de markt zijn op zich mogelijk nog wel overkomelijk, maar kunnen echter ook een rem gaan vormen op de ontwikkelingen van nieuwe staalsoorten en/of op investeringen in modernere productietechnieken. Dat laatste betekent weer dat er ook langzamer geïnvesteerd kan worden om de staalproductie milieuvriendelijker te maken. Zo heeft bijvoorbeeld het Italiaanse ILVA van de nationale regering één jaar meer de tijd gekregen om dergelijke investeringen uit te gaan voeren.

Schrootprijzen

De schrootprijzen en de ertsprijzen hebben de afgelopen maanden een dalende trend laten zien, waarbij met name schroot behoorlijk onderuit gegaan is. Bij traditie herstellen de staalprijzen op de Europese markt zich altijd licht in het begin van een nieuw jaar. Dat is nu ook het geval. Warmgewalste en koudgewalste rollen laten gemiddeld een iets beter prijsniveau zien, maar het herstel is nog zeer broos. Feitelijk kunnen we pas een conclusie trekken nadat in februari het Chinese Nieuwjaar voorbij zal zijn. Tot die tijd valt er nog weinig over de prijsontwikkelingen te zeggen, behalve dat de meeste insiders van mening zijn dat de huidige staalprijzen absoluut het laagste niveau bereikt hebben.


NovioStaal geeft per 19 januari 2016 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 330-335
  • Koudgewalste coils: 405 – 420
  • Sendzimir verz. coils: 428 – 450
  • Kwartoplaat: 385 – 410


Daarmee dalen voor de elfde maand (sinds februari 2015 ) achtereen de circa fabrieks-prijzen. Alleen Sendzimir verzinkte coils stijgen deze maand met 2 euro per ton. In december waren de andere circa fabrieks staalprijzen 0 tot 20 euro hoger.