Koninklijke DSM opende op 17 november op de Brightlands Chemelot Campus een nieuwe centrum voor onderzoek naar en ontwikkeling van hoogwaardige materialen.
Het nieuwe, hypermoderne centrum is maandag officieel geopend door Henk Kamp, Minister van Economische Zaken samen met Theo Bovens, Gouverneur van de Provincie Limburg, Dimitri De Vreeze, lid van de Raad van Bestuur van DSM, Roelof Westerbeek, President DSM Engineering Plastics en Atzo Nicolaï, President DSM Nederland.
Materialencentrum
De voltooiing van het grootste materialencentrum van DSM wereldwijd is onderdeel van 100 miljoen euro investeringen in kennis en innovatie in Nederland die DSM in mei 2012 aankondigde. Het centrum biedt werk aan ruim 400 kenniswerkers en bundelt belangrijke technologische competenties en unieke expertise in Nederland voor toepassingen over de hele wereld.
Dimitri de Vreeze, lid van Raad van Bestuur van Koninklijke DSM:’Deze investering past perfect in onze strategie voor Materials Sciences van groei met innovatieve oplossingen voor een duurzamere toekomst voor huidige en toekomstige generaties. DSM’s innovaties creëren nieuwe mogelijkheden en dragen bij aan de oplossingen voor grote uitdagingen waar de wereld voor staat. Lichtere materialen van hoge kwaliteit die staal in auto’s vervangen en brandstofverbruik verminderen, slimme verpakkingen waarmee we voedselverspilling tegengaan en materialen op basis van plantresten in plaats van fossiele grondstoffen die bijdragen aan een circulaire economie.’
DSM materialen zitten in toepassingen en producten over de hele wereld; van connectoren in elektronica,, chirurgisch hechtdraad en implantaten in het lichaam tot hittebestendige kunststof motoronderdelen voor de automobielindustrie, slim verpakkingsmateriaal voor voedsel, coating voor zonnepanelen en supersterke vezels in bijvoorbeeld kabels. De materialen moeten niet alleen veilig, hoogwaardig en kwalitatief superieur zijn maar ook goed zijn voor het milieu en de mens.
Dyneema
Een voorbeeld van een hoogwaardige kusntstof is Dyneema, de sterkste vezel ter wereld en tegelijk heel licht en flexibel, kent vele innovatieve toepassingen in bijvoorbeeld snijbestendige handschoenen, scheepskabels en kogelwerende vesten. DSM zoekt continue naar innovatieve mogelijkheden voor dit karakteristieke vezel zoals een waterkering die bij een tsunami vanzelf uitklapt. De waterkering wordt achter het strand, langs de kust, opgeslagen en verankerd in een geul. Als er een tsunami komt, klapt het doek met Dyneema door de kracht van het water direct uit en komt door een drijver omhoog. De drijver is met kabels van Dyneema verankerd. Zo ontstaat er snel een hoge muur die tot 20 meter water tegenhoudt en dodelijke slachtoffers en materiele schade kan voorkomen.