Een steeds terugkerend thema binnen de toeleverketen is het omgaan met de professionele inkooporganisaties en de veranderende wensen/eisen van OEM’ers. ‘Value Sourcing, 8D, ISO en samenwerking in de keten zorgt voor waardecreatie. Het nieuwe inkopen vraagt echter nogal wat van alle partijen’, aldus Fred Westerveld tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Dutch Precision Technology (DPT) op 26 januari.
De nieuwjaarsbijeenkomst van Dutch Precision Technology werd bezocht door dertig ondernemers vanuit de toeleverketen en vond plaats bij machineleverancier Gibas Numeriek.
Westerveld (i-Kwadraat en expert op het gebied van inkoop) belichtte de veranderende positie van de toeleveranciers doordat de inkoopfunctie steeds meer van hen verlangt. ‘Door proactief in te spelen op innovatie, kwaliteitsverbetering en logistiek, weegt het instrument prijs minder zwaar.’ Aan de hand van een aantal hulpmiddelen, zoals de 8D-methodiek en QLTC, liet hij zien hoe een toeleverancier zijn positie kan versterken.
Voortrekkersrol maakindustrie
DPT-voorzitter Tom Kusters blikte tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst terug op de afgelopen jaren.
‘In 2010 vervulde onze keten een absolute voortrekkersrol. De industriële sector had in 2009 dankzij de Nederlandse maakindustrie en de export als eerste de recessie overwonnen. In totaal verwacht ik dat de groei van de Nederlandse industrie in 2011 uitkomt op 3 procent. En deze groei van de industriële productie komt bijna volledig op het conto van de maakindustrie. Machinebouwers bijvoorbeeld, die ook tijdens de crisis zijn blijven innoveren en nu profiteren van investeringen door bedrijven die gericht zijn op de groeimarkten’, aldus Kusters.
Industriële productie groeit
Voor 2012 is Kusters voorzichtig. ‘Helaas lijkt het voor 2012 iets minder te worden. Door de overheidsbezuinigingen en de schuldencrisis blijft het vertrouwen laag. En deze effecten werken nog lang door. De kwakkelende economie beïnvloedt de groei van de Nederlandse industrie. Voor 2012 verwacht ik dat de totale industriële productie rond 1,5 procent groeit. Dit is weliswaar groei, maar relatief zijn we voorzichtiger en minder enthousiast dan een jaar geleden. Als we verder kijken verwacht ik in 2013 weer forse groei.’