Duijvelaar Pompen last zijn pompwaaiers met disklaser

‘Sinds we naast 2D ook gingen werken met 3D gevormde schoepen in onze waaiers, konden we ze niet meer met projectielassen bevestigen aan de onder- en bovenplaat’, vertelt Oscar Masselink, projectleider Machinebouw bij Duijvelaar Pompen. Masselink is verantwoordelijk voor met name de automatisering van de productie van de waaiers en leidapparaten voor de pompen. Waar het hier om draait is de combinatie van bovenstaande twee onderdelen die het water stapsgewijs op een hogere druk brengen. Deze waaiers en leidapparaten worden gemaakt van meerdere roestvaststalen onderdelen met schoepen.

Nieuw ontwerp

‘Tot 2003 werden de schoepen voor de waaiers uit één stuk roestvast stalen plaat gestanst en daarna gepuntlast aan de onder- en bovenplaat waardoor een waaier wordt gevormd. Met een of meer van deze waaiers en leidapparaten op elkaar gemonteerd ontstaat het hart van de pomp die het water naar een hogere druk transformeert.’
Door veranderingen in het ontwerp worden de waaiers vanaf 2006 gemaakt van losse rvs-schoepen. Deze schoepen worden uit een rvs plaat gestanst met laspunten, die door – nog steeds – projectielassen op de onder en bovenplaat worden vast gelast. ‘In datzelfde jaar ontwerpen onze engineers vanwege energie-efficiency 3D gevormde schoepen. Doordat dan niet meer in het platte vlak wordt gewerkt kunnen deze 3D schoepen niet meer via projectielassen worden bevestigd’, weet de projectleider.
De enige manier om dergelijke grillig gevormde schoepen door een plaat aan die plaat te lassen, is met een laserlasmachine. Een alternatief is er eigenlijk niet’, vertelt Masselink. Met TIG kun je niet door een plaat lassen en met projectielassen kun je dergelijke grillige 3D vormen (een soort cupvorm) niet voldoende sterk lassen.

Laserlassen

In 2006 wordt er dan al geïnvesteerd in een laserlasmachine, in dit geval een 2 kW YAG laser van Trumpf met een rendement van 3 procent. Sinds september 2012 lassen we ook met een 2 kW TruDisk 2002 disklaser, ook van Trumpf. Maar deze heeft een rendement van 30 procent en is daardoor veel zuiniger. Van het lassen is niet veel te zien, want dat gebeurt vanwege het schadelijke licht in een afgesloten ruimte. Maar via de vier beeldschermen kunnen we zien wat er gebeurt.

Buiten de lasmodule zien we dat waar het bij Duijvelaar Pompen om draait, namelijk de matrijsmakerij waar onder andere de lasmallen voor het geautomatiseerd lassen van de 3D schoepen (Foto hier boven) tot waaiers worden gemaakt. Ook de snij-volg stempel voor de productie van de 2D en 3D schoepen worden ontwikkeld en gemaakt door onze eigen gereedschapsmakerij.

De productie van de 2D en 3D waaiers en leidapparaten is bijna volledig geautomatiseerd. De verschillende onderdelen worden via vision en robotsystemen volledig geautomatiseerd in elkaar gezet. Met hulp van engineers, de gereedschapsmakerij en de machinebouw werkt Masselink continu aan het verbeteren en automatiseren van de productieprocessen. Op dit moment werkt hij aan een automatiseringscel voor de productie van de koppeling van motor-as met de pomp-as, een ander onderdeel van de pomp.

KADER

Seminar PwC en LAC over laserlassen

Laserlassen krijgt binnen de Nederlandse maakindustrie nog altijd niet de aandacht die het verdient. Vanuit het gezamenlijke belang om de toepassing van laserlassen in Nederland te versnellen, heeft een aantal partijen de handen ineen geslagen. Een marktonderzoek uitgevoerd door PwC, moet de belemmeringen blootleggen die ondernemers ondervinden bij het investeren in laserlassen. Eind november zijn de resultaten van het onderzoek bekend. Tijdens een middagseminar (14 -18 uur) op 2 december in Salentein in Nijkerk zullen de uitkomsten van het onderzoek als eerste gepresenteerd worden. Ook zal er inzicht worden gegeven hoe de belemmeringen weggenomen kunnen worden. Voor alle bezoekers zal er gelegenheid zijn om hun mening te geven tijdens een zaaldiscussie.


Het seminar is kosteloos bij te wonen door een mail te sturen naar info@lac-online.nl

 

De redactie

Recent Posts

Subsidie om werknemers meer uren te laten werken

Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…

2 dagen ago

Kleineondernemersregeling versoepeld

De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…

2 dagen ago

Extra miljoenen voor Defensie-industrie

Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…

2 dagen ago

TNO en Universiteit Twente slaan handen ineen voor Twentse chipindustrie

Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…

2 dagen ago

TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT inspireren scholieren voor bouw en techniek

Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…

2 dagen ago

Staalmarkt kijkt met spanning naar 2025

De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…

2 dagen ago