De aandeelhouders van Duits Sustainable Solutions nemen de Zutphense Las Industrie (ZLI BV) over. Directeur-eigenaar Alfred Stokvis van Duits ziet daarmee een wens in vervulling gaan om zijn bedrijf uit te breiden, Gerard Keessen van ZLI is blij dat hij nu de toekomst van zijn bedrijf, waarvoor hij geen opvolger had, heeft veiliggesteld.
De beide Zutphense bedrijven zijn al decennia buren. In 1960 startte de schoonvader van Gerard Keessen, de heer Keijzer, met ZLI en Duits viert dit jaar het dertigjarig bestaan. Tijdens een barbecue van de Praktijkschool spraken de beide directeuren elkaar en bleek dat beider wensen, van Stokvis om uit te breiden en van Keessen om opvolging te vinden, naadloos op elkaar aansloten. ‘Samen hebben we meer body en meer competenties in huis’, vertelt Stokvis enthousiast.
Alfred Stokvis zwaait sinds vier jaar de scepter bij Duits, dat dertig jaar geleden werd gestart door Jan en Astrid Duits. Stokvis heeft een groeiplan en zet in op vier specialisaties: warmtewisselaars, procescomponenten en modules, watermanagement en de lokale klanten. Een aantal markten overlappen die van ZLI. ‘Ons groeimodel is zowel gericht op autonome groei door uitbreiding van markten als door overname. De overname van ZLI past goed in dat plan. We vullen elkaar aan. Over vijf jaar hoop ik dat het bedrijf een keer zo groot is, waar iedereen graag wil werken. Door nieuwe producten, nieuwe technologieën en een nieuw machinepark. We willen bijvoorbeeld graag het hele transportsysteem voor het nieuwe waterstofproject in Zutphen ontwikkelen en bouwen. Het hele plaatje moet kloppen, dan komen de klanten vanzelf’, is zijn ervaring. Hij zorgt daarom voor ‘hoger gekwalificeerd werk, een nette fabriek, een goede werkomgeving en arbeidsvreugde. Er zijn de laatste tijd veel bedrijven weggegaan uit Zutphen, maar wij willen juist werkgelegenheid in Zutphen houden.’ Hiervoor behaalt Duits ook een reeks certificeringen, zoals PED (om eigen drukvaten te kunnen bouwen), ISO 15085 (om aan het spoor te mogen werken) en ISO 3834 (een internationaal kwaliteitssysteem voor lasprocessen).
ZLI is gespecialiseerd in laswerk, maar doet nog veel meer: ook ponsen, zetten, knippen, montage en onderhoud. ‘Het laswerk is steeds meer opgeschoven naar machinebouw’, vertelt Keessen. Zijn vrouw, dochter van de oprichter, en hij zitten nu vijftien jaar in de zaak. Een belangrijke markt voor ZLI is de weg- en waterbouw. ‘We maken afdekluiken, leidingwerk, bordessen en we doen daarbij alle voorkomende werkzaamheden in rvs, staal en aluminium. Vooral voor maatwerkoplossingen moeten de klanten ons hebben.’ Ook na de overname hoeven de klanten nog geen afscheid te nemen van Keessen. ‘Ik blijf betrokken in een commerciële functie; voor de klantcontacten en offertes maken.’ Hij is blij met de overname: ‘Ik heb hier een goed gevoel bij. Ik ben 58, heb twee dochters en geen opvolging. De continuïteit voor ons bedrijf is nu gewaarborgd. Alle jongens behouden hun werk en de ZLI gaat met Alfred en zijn visie een vernieuwende toekomst tegemoet.’
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…