In amper een kwart eeuw is het familiebedrijf Göcke Umformtechnik uit het Duitse Ahaus, net over de grens bij Enschede, uitgegroeid tot een toonaangevend plaatbewerker in Europa. Met inmiddels 150 medewerkers en een jaaromzet van circa 27 miljoen euro, focust deze onderneming zich nadrukkelijker op het grotere werk.
Om dit te realiseren is recent een laserlasmachine geïnstalleerd die platen aan elkaar last tot een lengte van 20 meter bij een breedte van 4 meter en 12 meter bij een breedte van 5 meter. En dit kan tot 8 mm dik. Uniek in Europa.
Vol in productie
Het betekende een forse investering, zo rond de 3,5 miljoen euro. ‘De eerste opdrachten zijn er al mee gemaakt en de opdrachtgever, een Belgische treinenbouwer, is enthousiast. De enorme afmetingen van de platen die vervolgens allerlei vervolgbewerkingen kunnen ondergaan betekenen voor de afnemer natuurlijk veel minder werk zoals bijvoorbeeld op het vlak van de verbindingen.
Vanaf 1 januari 2013 zal de machine volop in productie worden genomen. ‘Op dit moment zijn we nog diverse proeven aan het uitvoeren waaronder bijvoorbeeld het aan elkaar laserlassen van koperlegering’, vertelt mededirecteur-eigenaar Jörg Göcke.
Sterke verbinding
Deze grote laserlasmachine is voorzien van twee koppen, een snij- en een laserlaskop. ‘Voordat de platen koud aan elkaar worden gelaserlast, snijden we er een dun randje van af. Hierna worden ze geklemd strak aan elkaar gelaserlast. Door deze techniek wordt er minimale warmte in het materiaal gebracht en krijg je een dunne, en sterke verbinding. Met laserlassen wordt het materiaal gesmolten en wordt geen toevoegmiddel gebruikt. Er kunnen lassen mee worden gelegd tot 5 meter. Hierna kun je de grote platen kanten, zetten, noem maar op alle bewerkingen kunnen de platen van staal en edelstaal (rvs), dan ondergaan.
Europese markt
Göcke heeft vele afzetmarkten verdeeld over Europa. In de Benelux doet het bedrijf nu circa 15 procent van de omzet. En dat is groeiende. Net zoals het totale concern. ‘Voor de Benelux werken we met twee Nederlanders die deze markt voor ons bedienen. En dat heeft zo zijn voordelen, de Nederlandse ondernemers spreken toch het liefst in hun eigen taal, vooral als het gaat over technisch inhoudelijke zaken.’
Het bedrijf doet veel in plaatbewerking. ‘We willen vooruit, toegevoegde waarde bieden en zijn continu op zoek naar mogelijkheden die nog niet op de markt aanwezig zijn. Door deze filosofie hebben we ook de laserlasmachine aangeschaft.’
Aansluitende activiteiten binnen Göcke zijn ook ingericht voor het grote werk. Zo wordt er onder andere gewerkt met kantbanken tot 21 meter, diverse plasmasnijmachines en scharen. ‘Hiermee kunnen alle aanverwante bewerkingen als knippen, zetten, kanten, walsen, buigen en stansen voor de klant worden uitgevoerd.’
Lichter
‘Göcke merkt dat de vraag naar lichtere en sterkere constructies aantrekt. Hogesterktestalen als Hardox wordt veel gebruikt. Maar voor het bewerken van hogesterktestaal moeten alle parameters worden aangepast. Immers, voor het buigen van dit materiaal is veel meer kracht nodig dan de reguliere stalen.
Kijkend naar de marktsectoren zit Göcke vooral in de treinindustrie, offshore, energiesector, bruggenbouw en kieperbouw. In totaal verwerkt deze plaatbewerker tussen de 200 en 250 ton staal per werkdag.