In de eerste zes maanden van dit jaar exporteerde Duitsland 46,6 miljard euro aan goederen naar Nederland en importeerde het tegelijkertijd 49 miljard euro aan goederen uit Nederland.
De stijging van de invoer is voornamelijk toe te schrijven aan het toegenomen vervoer van minerale brandstoffen. Deze trend zet zich sinds het derde kwartaal van 2017 voort. In de export zijn de groeimotoren achter dit cijfer ook de minerale brandstoffen, maar er was ook een stijging in chemische producten en machinebouw. De groei van de export met 10,4 procent overtreft met grote voorsprong de waarden van andere belangrijke Duitse handelspartners (VS: +0,8 procent, Frankrijk: +1,4 procent, Verenigd Koninkrijk -2,7 procent).
Hetzelfde geldt voor de invoer. De groei van 7,6 procent overtreft duidelijk de cijfers van de andere handelspartners (USA: +1,7 procent, Frankrijk: 0,0 procent, Verenigd Koninkrijk: 1,7 procent).
Volgens DNHK-directeur Günter Gülker is Nederland vorig jaar de op één na belangrijkste handelspartner van Duitsland geworden, na China en heeft Frankrijk en de VS achter zich gelaten. ‘Dit succesverhaal wordt voortgezet en is reden tot optimisme in politieke en economische tijden, die verder nogal verontrustend zijn. De sterke bilaterale groei op lange termijn laat zien dat het potentieel voor verdere samenwerking tussen de twee landen zeer groot is en steeds duidelijker wordt’, aldus Gülker.
In totaal werden in de eerste helft van het jaar voor 662,8 miljard euro aan goederen ‘Made in Germany’ geëxporteerd. Dit is een stijging van 3,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De export naar de landen van de Europese Unie steeg bijzonder sterk met 5,4 procent.
Het blijft goed gaan met de Duitse economie. Ook in het tweede kwartaal van 2018 blijft de economie groeien en steeg het bbp met 0,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De onzekerheden in de buitenlandse handel daarentegen nemen toe en hebben invloed op de vraag naar Duitse exportproducten en de binnenlandse investeringsbereidheid.
De dienstensector en de bouwnijverheid draaien op volle toeren en de industrie breidt haar productie voorzichtig verder uit ondanks de actuele daling van de orders. Deze daling heeft te maken met de verslechtering van de wereldeconomie en is vooral te wijten aan de verminderde groei in de ontwikkelde economieën.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…