Duitse industrie aarzelt nog met 3D-printen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Ondanks de voordelen van 3D-print ten opzichte van conventionele maaktechnieken zijn de Duitse gereedschapsmakers traag overgestapt op additive manufacturing. ‘Vele bedrijven missen de noodzakelijke deskundigheid en zijn niet bereid te investeren’, aldus Christoph Dörr, sectormanager Industrie bij Trumpf. Hij zei dit naar aanleiding van en als exposant van de vakbeurs Moulding Expo die van 21-24 mei wordt gehouden in Stuttgart.

Moulding Expo in een oogopslag

Datum: 21.05 – 24.05.2019

Plaats: Messe Stuttgart

Organisator: Landesmesse Stuttgart GmbH

Moulding Expo is de internationale vakbeurs voor gereedschaps- prototype- en matrijzenbouw. In 2017 kwamen meer dan 760 exposanten en ongeveer 14.000 vakbezoekers naar de Messe Stuttgart. Begin mei hadden zich 692 exposanten aangemeld, waarvan 2 (Gerimex en Uitslag Models Moulds Engineering) uit Nederland. De belangrijkste focus ligt op de klassieke gereedschaps- en matrijzenbouw, maar ook op het maken van prototypes/modellen en matrijzen.

Hij merkt op dat Amerikaanse bedrijven die hun matrijzen aan Europa leveren al veel verder zijn. Die hebben inmiddels een leidende rol opgebouwd. Daarom grijpt Trumpf de kans op Moulding Expo en presenteert daar zijn instapmodel van de TruPrint 1000 3D-metaalprinter. Door het plug-and-play ontwerp van deze 3D-metaalprinter is deze eenvoudig te installeren en te bedienen. Verder is deze machine volgens Dörr bijzonder geschikt voor kleine spuitgietinserts, zoals kunststof connectoren in de elektronica-industrie. Ook toont Trumpf bedrukte gereedschappen en matrijzen met geoptimaliseerde koeling tonen. Met behulp van een 3D-geprinte voorkamerbus kon het bedrijf de cyclustijd voor klanten met bijna 30 procent verkorten.

Koelkanalen in matrijzen

Het produceren van onderdelen door spuitgieten genereert warmte. Om deze warmte af te voeren, rusten fabrikanten de matrijzen uit met koelkanalen die helpen de temperaturen zo stabiel mogelijk te houden om vervorming van het onderdeel en soortgelijke problemen te voorkomen. Conventionele methoden zoals frezen zijn beperkt als het gaat om het creëren van deze koelkanalen.

‘Vooral bij complexere vormen zijn de problemen duidelijk: we kunnen de boor niet op de juiste plaatsen krijgen, omdat we niet om de hoek kunnen boren’, zegt Marc Dimter, branchemanager van Trumpf die verantwoordelijk is voor het maken van gereedschappen en matrijzen. De 3D-metaalprinters daarentegen bouwen de matrijs laag voor laag op, zodat er koelkanalen kunnen worden aangelegd die bijna parallel aan de gereedschapswand lopen. Het grootste voordeel is de verkorting van de cyclustijd (tot 30%) die het gevolg is van een snellere koeling van het gereedschap. In veel gevallen verbetert ook de kwaliteit omdat onderdelen minder gevoelig zijn voor vervorming. Bovendien leidt snellere koeling tot homogenere materiaaleigenschappen bij spuitgieten, waardoor de onderdelen uiteindelijk veerkrachtiger worden.

Trumpf zal zijn 3D-printers presenteren op de Moulding Expo op de gezamenlijke stand van het Verband Deutscher Werkzeug- und Formenbauer e.V. (VDWF) in hal 7, stand C55.