Dit optimisme is gebaseerd op de groeiprognoses van internationale economische deskundigen Oxford Economics, die voor de VDW de voorspellingen doet, verwacht dat wereldwijd het BBP zal stijgen met 2,9 procent, de industriële productie met 4,6 procent en tot slot de investeringen met 4,3 procent. Het internationale gebruik van gereedschapswerktuigen zal volgens de prognoses van Oxford Economics dit jaar ook stijgen en wel met 5 procent.
Deze verwachting loopt overigens gelijk op met de eerder afgegeven prognoses van het Fachverbands Präzisionswerkzeuge van het Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V. (VDMA). De producenten van precisiegereedschappen gaan ervan uit dat 2013 een recordjaar wordt met een omzet van 8,7 miljard euro. En voor 2014 verwachten ze een terugkerende investeringsbereidheid waardoor de productie zelfs kan stijgen met vier procent.
De VDW meldt dat 2013 met een recordomzet van 14,5 miljard euro zal worden afgesloten waarmee een recordomzet werd geboekt. Dit goede resultaat komt vooral op het conto van de eerste acht maanden van het jaar. Ondanks krimpende markten bleef de bezettingsgraad op een goed gemiddelde over het hele jaar van 93 procent.
Vooral de binnenlandse vraag trok aan met een groei van 5 procent. De export daarentegen daalde met 4 procent. Het grootste nadelige effect kwam van China waarvan de export van januari tot en met november met 11 procent daalde. Dit was voor het eerst in twaalf jaar van ononderbroken groei dat de export naar China stagneerde.
Gemiddeld over het gehele jaar werkten er 71.400 mensen in de sector, dat is een stijging van 3 procent. Nog nooit sinds 20 jaar werkten er zoveel mensen in de Duitse machine/industrie.
Ook de Duitse productie buiten de landsgrenzen blijft groeien. Tegenwoordig zitten de Duitse machineproducenten wereldwijd in de belangrijkste markten. Volgens een VDW onderzoek steeg de productie in het buitenland met 20 procent in vergelijking met 2012 naar een omvang van 2,03 miljard euro. In deze buitenlandse vestigingen werkten vorig jaar 8.500 mensen, een groei van 11 procent, in China groeide het aantal personeelsleden zelfs met 40 procent.
Vorig jaar daalde de productie van machines weredwijd met 13 procent (in euro’s). Duitsland is een van de weinige landen die de omzet vorig jaar hebben zien toenemen. China is wereldwijd de grootste producent gevolgd door Duitsland met Japan als derde grootste producent van machines. Vooral Japan heeft het volgens de VDW moeilijk gehad. De waarde van de Japanse machineproductie is vorig jaar gedaald met 35 procent, de helft vanwege de waardedaling van de Yen. Martin Kapp zegt dan ook dat de Japanse machinebouw nog weinig voordeel heeft ondervonden van het economisch stimuleringsprogramma dat tot een forse waardedaling van de Yen heeft geleid.
Qua opdrachten liet de Duitse markt in het vierde kwartaal een heel ander gezicht zien. Die daalde vooral in het vierde kwartaal spectaculair met 6 procent vergeleken met dezelfde periode van 2012; de binnenlandse bestellingen stegen nog met 3 procent, maar de buitenlandse bestellingen daalden met 11 procent. Dit deelde Wilfried Schäfer directeur van de VDW mee tijden de jaarlijkse persconferentie. Ondanks deze cijfers is het tweede half jaar toch sucecsvol geweest.
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…
De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…
Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…
Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…
Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…
De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…