Duitse machinebouw ziet vraag stijgen

De signalen voor de Duitse machinebouw springen steeds meer op groen. Afgelopen week maakte de Duitse VDMA bekend dat binnenlandse vraag naar machines en installaties in mei in Duitsland met 61 procent gestegen is. Positief nieuws dus voor de Nederlandse toeleveranciers.

Dat werd nog eens bevestigd door Urtz-Volcker Jackisch, manager van het Duitse bedrijf Epucret. Dat produceert machinebedden uit polymeerbeton en werkt voor veel machinebouwers uit Europa, zoals DMG. Deze toeleverancier merkt dus als eerste als de vraag naar machines aantrekt.

‘Nadat eerder de vraag naar standaardmachines is aangetrokken, merken we vanaf maart dat ook de fabrikanten van speciaalmachines meer orders binnen halen. Ook in die sector neemt het aantal bestellingen weer toe’, zei Urtz-Volcker Jackisch desgevraagd bij de opening van zijn nieuwe slijpcentrum in Bessenbach (Beieren).

Duitse machinebouw

Uit de cijfers van de VDMA blijkt dat vooral de machinebouw in Nordrhein Westfalen het heel goed doet. Hier zijn de orders in mei zelfs met 77 procent gestegen ten op zichte van vorig jaar, waarbij de kanttekening moet worden gemaakt dat mei 2009 het dieptepunt van de crisis is geweest. Ook de cijfers over het hele tweede kwartaal laten een solide groei zien: 42 procent in NRW (tegen 37 procent in heel Duitsland), waarbij vooral de binnenlandse vraag sterk aantrekt.

Voor veel Nederlandse toeleveranciers is deze Duitse deelstaat, grenzend aan Nederland, een belangrijke markt. Ook de cijfers van de machinebouw in Beieren zijn heel positief: hier is de orderintake in het tweede kwartaal met 32 procent gestegen.

De Duitse koepelorganisatie van machinebouwers waarschuwt wel voor de risico’s van de sterk gestegen grondstoffen. Hier kunnen zich met name door de sterke vraag uit China wereldwijd kraptes ontwikkelen die de machinebouwers parten gaan spelen. Ook Jackisch van Epucret constateert dat met het aantrekken van de vraag naar machinebedden ook de vraag naar grondstoffen aantrekt. ‘Die zijn de afgelopen maanden fors duurder geworden.’