Duitse machinebouwers ook voor 2020 somber

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Wereldwijde economische zwakte, structurele veranderingen in belangrijke klantgroepen en investeerders die het laten afweten. De Duitse vereniging van machinebouwers VDMA ziet geen positieve, duurzame verandering in de nabije toekomst. VDMA hoofdeconoom Ralph Wiechers verwacht daarom een daling van de werkelijke productie in de machinebouw van twee procent.

Hij zei dat maandag in een persbijenkomst. Tegelijkertijd bevestigde hij dat de productieverwachting voor het lopende jaar ook twee procent lager zal uitkomen dan in 218.

Handelsoorlog

In Duitsland zijn de situatie en de vooruitzichten voor de industrie de laatste tijd verder verslechterd en is het investeringsklimaat – vooral in de automobielindustrie – merkbaar verslechterd. En ook in het buitenland zijn er geen expansieve impulsen op belangrijke afzetmarkten voor de machinebouw. Zelfs in de Verenigde Staten is het tempo van de investeringen aanzienlijk vertraagd en er zijn steeds meer tekenen die erop wijzen dat de Amerikaanse industrie ook te lijden heeft onder het handelsconflict met China.

In de Volksrepubliek daarentegen worden de gevolgen van de tarievenoorlog steeds duidelijker merkbaar, wat leidt tot een stagnerende en in sommige gevallen zelfs dalende verkoop in de industriële sectoren, naast de reeds verzwakkende groei. Ook de vooruitzichten voor de levering van machines aan de Europese Unie, de grootste afzetmarkt, zijn wisselend. Veel landen zijn het slachtoffer van het handelsgeschil tussen de VS en China vanwege hun nauwe handelsbetrekkingen. Bovendien blijft er onzekerheid bestaan over het tijdstip en de wijze waarop de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zal plaatsvinden.

‘Alsof dat nog niet genoeg is, zal de industrie te maken krijgen met verliezen in de belangrijkste opkomende markten. Of het nu in Rusland, Turkije, Iran, Mexico of Argentinië is – zakendoen op deze winstgevende markten wordt voor ons politiek steeds moeilijker’, zegt Wiechers.

Orders

De terugval voor de machinebouwers wordt getemperd door een nog steeds goede orderportefeuille van 8,4 maanden (juli 2019). De bezettingsgraad (86,6 procent) is tot nu toe gehandhaafd, zij het net boven het langetermijngemiddelde. Het aantal medewerkers in Duitsland (bedrijven met meer dan vijftig medewerkers) blijft met 1,064 miljoen hoog.

De reële productie is nu licht gedaald; in de eerste zeven maanden van het lopende jaar is de reële productie met 0,9 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. ‘Terwijl het eerste kwartaal van 2019 een plus van 0,3 procent liet zien, daalde de productie in het tweede kwartaal met 2,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor’, legt Wiechers uit.

Kansen

‘Ondanks alle risico’s moeten we de kansen niet over het hoofd zien. De wereldwijde industriële groei is nu op een niveau dat, onder invloed van massale verstoringen, deze waarschijnlijk niet zal achterblijven bij de wereldwijde industriële groei. Een oplossing voor een of twee politieke conflicten is moeilijk voor te stellen, maar kan niet worden uitgesloten’, aldus de hoofdeconoom van de VDMA.

Daarnaast biedt structurele verandering – digitalisering, nieuwe vormen van mobiliteit, CO2-neutrale productie – veel mogelijkheden voor innovatieve, goed gepositioneerde bedrijven. Dit moet echter gepaard gaan met een redelijk politiek kader. ‘In het algemeen kan innovatie in tijden van economische zwakte en politieke verwarring het mogelijk maken om de daaruit voortvloeiende verliezen te compenseren’, besluit Wiechers.

Op de website van VDMA is een video-interview te vinden met Ralph Wiechers.