Dura Vermeer handhaaft omzet over 2013

Het resultaat na belasting bedroeg negatief 5,5 miljoen tegenover positief 3,3 miljoen euro in 2012 als gevolg van afwaardering grondposities en reorganisatiekosten ad 8,6 miljoen na belasting. De solvabiliteit op basis van het eigen vermogen steeg van 27,7 procent in 2012 naar 28,6 procent in 2013. De huidige financieringspositie (liquide middelen minus langlopende- en kortlopende schulden) bedraagt 66 miljoen positief (2012: 62 miljoen positief).

Dura Vermeer heeft in het verslagjaar gewerkt aan speerpunten als aanpassing van de organisatie aan de gewijzigde marktomstandigheden én opschaling van het kennisniveau van de organisatie. Dit betreft toepassing van BIM- en LEAN-technieken en het inspelen op nieuwe aanbestedingsvormen als EMVI, BVP en Design & Construct. Dit betaalde zich terug in de verwerving van een groot aantal nieuwe projecten in de woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuur. Voorbeelden van deze recente projecten zijn de ontwikkeling van het KNSF-terrein te Muiden, verduurzaming zorgvastgoed Amstelring te Amsterdam, ontwikkeling Noordgebouw te Utrecht, realisatie parkeergarage Lammermarkt te Leiden, renovatie Velsertunnel en aanleg N421 verbindingsweg Houten.

De markten waarin Dura Vermeer actief is, lieten een wisselend beeld zien. De woningbouw werd gekenmerkt door kleinere volumes, lage verkoopprijzen en groeiend optimisme. In onderhoud en renovatie van woningen was sprake van beperkte groei. In de utiliteitsbouw nam het volume in de nieuwbouw af ten gunste van transformatieprojecten. In de infrastructuur was voldoende werk in de kleine en middelgrote projecten, maar dit ging gepaard met scherpe prijsconcurrentie. In het algemeen is een verschuiving van activiteiten gaande van nieuwbouw- naar vervangings- en onderhoudsmarkt.

Hoogtepunten bij de bouw- en vastgoedactiviteiten waren de oplevering van de eerste ‘nul-op-de meter’ woning in Rijswijk, de start bouw van kantoren voor AkzoNobel en Stibbe aan de Zuidas Amsterdam en de oplevering van het met vijf sterren BREEAM bekroonde bedrijfscomplex Lely in Maassluis. In onderhoud en renovatie was het ondertekenen van de Stroomversnellingsdeal (verduurzaming bestaande woningvoorraad op basis van innovatie) een enorme opsteker. In de infrastructuur werd op de Maasvlakte voor meer dan 100 miljoen aan infrastructuur aangelegd ten behoeve van APM Terminals en uitbreiding spooremplacement. De meest duurzame start- en landingsbaan van Groningen Airport Eelde werd opgeleverd evenals de Tweede Coentunnel. Tegelijk wierpen inspanningen voor het betreden van relatief nieuwe markten als industrie, havengebieden, parkeren en hoogwaterbeschermingsprogramma’s hun vruchten af en leidde dit tot diverse successen. Het project Ruimte voor de Waal in Nijmegen is daarvan een goed voorbeeld.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago