Duurzamer in compleet nieuwe gieterij

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

In twee jaar heeft Gieterij Borcherts, Sappemeer, een compleet nieuwe, energie- en milieuzuiniger gieterij gebouwd en ingericht. Naar de laatste stand van de technische mogelijkheden. Een investering van ettelijke miljoenen.

Directeur-eigenaar Luuk Dekens over de nieuwe investering. ‘In de nieuwe hal staan drie nieuwe inductieovens waar in totaliteit 12 ton kan worden gesmolten. Dit maakt het aantal ovens waarover de gieterij kan beschikken op tien. Deze nieuwe inductieovens verbruiken 30 procent minder energie dan de oudere typen. Maar eerst hebben we een opslagmagazijn voor onze modellen gerealiseerd. We hebben de 35.000 aanwezige modellen nu keurig in stellingen liggen. Met ieder een eigen codering, kunnen de modellen nu snel en vrijwel automatisch worden opgezocht voor gebruik.  Nadat deze opslag gereed was, is gestart met de gieterij. De totale oppervlakte van de nieuwbouw ligt op 35.000 vierkante meter.

Duurzame toekomst

De nieuwe gieterij heeft een geheel nieuwe stroomvoorziening met een eigen transformator. De hal is voorzien van vier lichtstraten en een afzuigsysteem en stoffilters waarmee de vrijkomende dampen en stoffen goed worden afgezogen. ‘We zijn verder gegaan dan de gestelde eisen, rekening houdend met onze medewerkers en een duurzamere toekomst. Het is een ingenieus systeem dat volledig automatisch werkt met aanzuigroosters in combinatie met een correcte luchtstroming. Door deze installatie blijft de gieterij vrijwel vrij van stof, rook en gassen. Ook zijn alle zandmixers voorzien van individuele stofafzuiging en filters om het werkklimaat nog verder te verbeteren. Doordat het vormzand stofarm is, worden er minder chemicaliën aan het zand toegevoegd. Dit ligt op een kwart minder. Dan hebben we het over furaanhars en katalysator. Verder hebben we een verdiepte gietput gemaakt van tien bij tien meter en een meter diep. Dit heeft zo weer zijn voordelen bij het gieten van grote onderdelen. Dat hoeft niet meer via een trap of bordes en is dus arbeidsvriendelijker. En efficiënter’, aldus Dekens.

dekens

Luuk Dekens, directeur-eigenaar van Gieterij Borcherts

Koelinstallatie voor zand

De uitbreiding van de gietcapaciteit zorgde ook voor een toename van het te gebruiken zand. ‘We gebruiken zo’n 450 ton vormzand per week. Het vormzand wordt na het gieten hergebruikt. Hiervoor moet het echter wel zijn afgekoeld. Met het huidige aantal smeltovens en de uitbreiding van de vormcapaciteit is de vraag naar vormzand intern behoorlijk gestegen. We hebben toen het idee geopperd om het gebruikte zand versneld af te koelen waarna het sneller kan worden geregenereerd. Dit regenereren kost ook de nodige tijd, maar vooral het koelen neemt het meeste tijd in beslag. Dus hebben we contact gezocht met Segab Engineering, een bedrijf dat veel doet voor onder andere gieterijen. Het betekende voor ons wel weer een extra investering van een half miljoen euro, maar, zo bleek na een berekening, zou dit in ruim drie jaar zijn terugverdiend. Met de zandkoelinstallatie werken we mee aan verduurzaming. De installatie heeft een gesloten koelwatersysteem waardoor er niet onnodig drinkwater wordt verspilt.’ De gieterij ontving voor deze investering een bijdrage van 50.000 euro vanuit de subsidieregeling Innovatief en Duurzaam MKB.

Complex

Van grote series heeft de gieterij afscheid genomen. De dagelijkse leiding is in handen van Luuk’s zoon Harold: ‘De grote series van tienduizenden laten we graag ergens anders doen, we richten ons veel meer op het complexere gietwerk. Enkelstuks tot maximaal een paar duizend. Binnen dit segment zitten voor ons de uitdagingen. Het meedenken en doen, het vinden van oplossingen samen met de klanten, prachtig. Zo hebben we ooit een uit RVS-316 drie meter hoge giettoren gemaakt, een zogenaamd doorvalhuis, waar vele 0,6 mm gaatjes in moesten komen. Deze was bestemd voor een Japans bedrijf dat Franse frietjes wilde gaan maken. Wat ons betreft, hoe complexer hoe mooier.’

Explosieve groei

De nieuwe gieterij is op 12 april officieel geopend. Het werk is overweldigend. ‘In het afgelopen jaar is onze omzet met 35 procent toegenomen. Dit heeft drie redenen. Als eerst zijn er in het afgelopen jaar, binnen een straal van 350 km,  maar liefst acht gieterijen in Nederland en Duitsland failliet gegaan, we hebben hierdoor meer aanvragen en opdrachten gekregen, daarnaast hebben we zelf nieuwe klanten aan weten te trekken en we kunnen efficiënter werken, waardoor we scherp kunnen aanbieden. Wat hierbij ook nog meespeelt, is dat we veel machinale nabewerkingen zelf kunnen uitvoeren bij ons andere bedrijf Machinefabriek Dekens.’
mallen

De 35.000 modellen keurig geordend in het nieuwe magazijn.

Machinefabriek

De machinefabriek wordt bestiert door Luuk’s zoon Herman en ook hier wordt blijvend geïnvesteerd. ‘En dan nu vooral op procesniveau. Deze zijn we aan het vereenvoudigen. Slimmer werken staat voorop.  Daarnaast zijn we medewerkers aan het omscholen om beter in te spelen op de veranderende taken’, laat Herman weten. 40 procent van de werkzaamheden komen vanuit de gieterij, zestig procent bestaat dus uit andersoortige opdrachten. ‘We merken dat bedrijven die gietwerk door de gieterij laten uitvoeren, nu ook andere opdrachten neerleggen voor de machinefabriek. Gieterij Borcherts startte in 1926 met gietwerk voor Nederlandse en buitenlandse klanten. De gieterij is onderdeel van de Dekens Groep, samen met Machinefabriek Dekens. De machinefabriek is tien jaar geleden gestart.

Kijkend naar de komende jaren, wil het bedrijf de omzet gezond laten groeien. ‘Echt veel groter willen we niet worden. De totale groep telt nu zo’n honderd medewerkers en dat vinden we wel voldoende. En het blijft overzichtelijk. Daarnaast zullen er nog wel wat aanpassingen moeten worden uitgevoerd in de gieterij. Zo vinden we het aantal kraanbewegingen nog te veel. Dat moet minder kunnen. En in de oudere gieterij gaan we ook dit jaar nog fors investeren. Zo zal er een compleet nieuw dak worden aangebracht met lichtstraten en een eveneens ingenieus  afzuigsysteem. Zo wordt er ook ruim 10.000 m2 asbest verwijderd, het gehele bedrijf wordt asbestvrij gemaakt. Dan zijn we helemaal klaar voor de toekomst’, zegt Luuk Dekens.

3D-printen

De opkomst van 3D-printen zien ze overigens niet als concurrentie. ‘Het komt erbij en is prima geschikt voor prototypes of onderdelen waarvan er een of twee moeten worden gemaakt. Ga je in aantal hier boven, dan blijft vooralsnog het model maken en gieten voordeliger’, is de mening van Dekens. ‘En het gaat sneller als je het bijvoorbeeld hebt over een compressorhuis van 3,5 ton.’