Dynobend toont onbegrensd vrijbuigen

Dynobend is een van de weinige Nederlandse fabrikanten van buigmachines. De onderneming is gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van (volautomatische) CNC-gestuurde productiemachines voor diverse industrieën. Naast de CNC-buigmachines ontwikkelt en bouwt Dynobend ook andere machines voor de verwerking van buizen, zoals eindbewerking, zagen en handlingsystemen. Een combinatie van deze bewerkingen heeft de afgelopen jaren tot opmerkelijke projecten geleid, zoals een onbemande productiecel voor buigen en eindbewerken in één cyclus en een buigmachine voor de productie van trapdelen (foto onder) en warmtewisselaars met zeer grote afmetingen.

 

Energiebesparing

Bezoekers kunnen zich op de EMO Hannover op de hoogte stellen van de bijna onbegrensde mogelijkheden van het vrijbuigen aan de hand van de CB40-Ibend, die Dynobend zal demonstreren, naast andere machines uit het programma zoals de CB40-Elite. De CB40-Ibend neemt qua capaciteit een middenpositie in het CB-programma in, dat loopt van CB12 t/m CB125 Ibend. Al deze machines zijn volledig elektrisch aangedreven, alle bewegingen worden door servomotoren gestuurd. Deze geavanceerde en nauwkeurige aandrijving zorgt voor hoge productiesnelheden en daarmee korte cyclustijden.

De energiebesparing is substantieel: uit officiële metingen blijkt dat voor bepaalde onderdelen op dit nieuwe type machine ruim 1 kW voldoende is waar op bestaande machines 6,5 kW aan energie nodig was voor dezelfde buigbewerkingen. Daarbij is op vervormingsvrijheid niet ingeleverd: buizen en andere profielen kunnen in vrijwel iedere geometrie gebogen worden. ‘Gezien de grote aandacht voor energiebesparing en duurzaam produceren, verwachten we veel belangstelling voor deze machine’, zegt Dennis Scholten, COO van Dynobend. ‘Maar ook de flexibele technische mogelijkheden zullen de mensen aanspreken. De capaciteit van de machines sluit aan op de tendens dat de producten steeds complexer worden, steeds ingewikkelder vervormd.’ ‘De technische ontwikkeling zit vooral in de buigkop’, vult zijn vader, managing director van de onderneming aan.

‘Dé grote uitdaging was om de kop slank en compact te houden. Je moet namelijk alle elektrische componenten erin zien weg te werken. Bij een hydraulische aandrijving kun je de krachtbron en de actuatoren die de buigbeweging uitvoeren, scheiden. De hydromotor kun je ergens achter in de machine kwijt. Bij servomotoren heb je die mogelijkheid niet, die moeten in de buigkop geïntegreerd worden, en dan is het de kunst om toch een grote vrijheid om te buigen te realiseren. Hoe groter de kop namelijk, hoe geringer de vrijheid om te buigen.’

Vanuit de industrie bestaat al vanaf het begin grote belangstelling voor dit nieuwe concept, dat met het type CB40-Ibend in 2012 zijn introductie beleefde; inmiddels zijn ook machines met grotere capaciteiten in een volledig elektrische uitvoering verkrijgbaar. Deze maand gaat de eerste CB90 Ibend de deur uit, laat Dennis Scholten weten – helaas was het niet mogelijk deze machine op de EMO voor te stellen – en dit jaar zullen nog twee machines van dit type worden afgeleverd.

Ondanks de zich voortslepende economische crisis doet het bedrijf het goed. De omzet blijft gestaag groeien, evenals het leveringsprogramma. Zo werd vorig jaar de compacte, handbediende TM-buigmachine geïntroduceerd die goed is ontvangen door de markt. Uitbreiding van bedrijfsruimte was er ook: Dynobend heeft een zijn productieruimte in Haaksbergen uitgebreid met 1.600 m2..

 


Dynobend staat op de EMO Hannover 2013 in hal 14, stand H04.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

14 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago