ECN maakt DLP geschikt voor 3D-printen van metaal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De op Digital Light Processing (DLP) gebaseerde technologie is ook geschikt te maken voor het 3D-printen van metalen. Dit blijkt uit testen die Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft uitgevoerd. Voor het marktrijp maken zoekt ECN samenwerking met publieke en private partijen.

Deze methode vormt een kwalitatief hoogwaardiger optie voor de reeds bestaande 3D-printtechnieken voor metalen. Bas van Bree, business developer bij ECN en betrokken bij de eerste proeven vertelt in een notendop hoe het DLP met metaal werkt.

Als metaal is gekozen voor roestvaststaal 316. In de eerste processtap (zie schema) wordt een slurry gemaakt van kunststof met rvs 316-poeder. Deze slurry wordt onder een stempel in een bak belicht waardoor de slurry uithardt. Zo ontstaat de eerste laag. Op die manier wordt laag voor laag het product opgebouwd. ‘Een van de problemen die we moesten oplossen is dat de doordringing van het licht in de metaal-kunststof slurry minder is dan bij keramiek waarvoor dit proces oorspronkelijk is ontwikkeld. Dit hebben we opgelost’, vertelt Van Bree. ‘Nadat het complete product in lagen is opgebouwd, wordt het kunststof weggestookt waardoor je een product overhoudt van uitsluitend lagen rvs 316. Dit sinteren we tot vervolgens op hoge temperatuur (maar beneden het smeltpunt van rvs) tot een goed verdichte homogeen rvs eindproduct.’

Metalen laagjes

‘Hiermee hebben we aangetoond dat het opbouwen van metalen producten in laagjes met de DLP-technologie haalbaar is. Verdere ontwikkeling is nodig. Voor deze ontwikkeling en het marktrijp maken van de technologie zoekt ECN samenwerking met publieke en private partijen. Er hebben zich nu al partijen uit binnen- en buitenland gemeld’, weet Van Bree. Vooralsnog beperkt het 3D printen van metalen producten zich tot kleine centimetergrote producten. Afhankelijk waar de samenwerkende partijen behoefte aan hebben, zal de ontwikkeling van deze wijze van 3D printen van metalen zich verder ontwikkelen.

Keramische materialen

Eerder ondersteunde ECN al de ontwikkeling van deze ‘additive manufacturing’ technologie voor het 3D printen van keramische materialen . Dat werd in partnership uitgevoerd met InnoTech Europe en Formatec Ceramics. Uit deze samenwerking is het bedrijf Admatec Europe ontstaan. Admatec fabriceert via 3D technologie hoogwaardige keramische materialen en onderdelen voor onder meer industriële en esthetische toepassingen.

ECN in Petten