Eén Europees patent vanaf 2014 versterkt innovatie

Het Europees Parlement stemde recentelijk in voor een vereenvoudigd systeem met één set octrooiregels die voor alle deelnemende lidstaten gaat gelden. Vanaf 2014 kunnen bedrijven kiezen voor een unitair octrooi. Na verlening hoeven de claims (die de beschermingsomvang bepalen) alleen in het Engels, Frans en Duits te worden opgesteld. Dat maakt het aanvragen van een octrooi vanaf 2014 al gauw 50 tot 80 procent goedkoper. Een patentaanvraag kost nu nog rond de twintigduizend euro, dat kan dalen naar ongeveer vijfduizend euro.

Nationale octrooien

Tot 2014 valt een Europees octrooi na verlening door het Europees Octrooibureau uiteen in een bundel nationale octrooien. Die moeten per land met indiening van nationale vertalingen worden aangevraagd; nationale juridische procedures zijn van toepassing en nationale taksen moeten worden betaald. Mede daardoor is een Europees patent achttien keer duurder dan een octrooiaanvraag in de VS en zestig keer duurder dan een aanvraag in China.

Unitair

Voor het Nederlandse bedrijfsleven is het zogenaamde unitaire octrooi belangrijk, aangezien Nederland van alle EU-landen de vierde plaats inneemt op de ranglijst van octrooiaanvragen. Op de wereldranglijst staat Nederland op de negende plaats. FME vindt het verder positief dat het systeem een overgangsperiode kent. Bedrijven kunnen de eerste jaren nog opteren voor het oude systeem als dat in hun concrete geval toch goedkoper is.

Italië en Spanje

Aan het EU-octrooi doen alleen Italië en Spanje niet mee. Deze landen zijn in verband met het unitair octrooi en het behorende talenregime een procedure gestart bij het Europees Hof van Justitie, dat over enkele maanden uitspraak doet.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

13 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 dag ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago