Een miljard euro aan bouwprojecten op de plank bij overheden

Dat stelt ondernemersorganisatie Bouwend Nederland op basis van eigen onderzoek. Minister Blok bevestigde dat er inderdaad ongeveer 1 miljard euro beschikbaar is voor verschillende bouw- en infraprojecten.

Volgens het onderzoek is voor scholen 256 miljoen euro beschikbaar, voor monumenten 50 miljoen, voor infrastructuur 300 miljoen en voor duurzaamheid 400 miljoen. Het gaat volgens de organisatie om geld dat een duidelijke bestemming heeft, maar niet wordt besteed. Alleen al het geld dat beschikbaar is voor Rijksmonumenten zou bij daadwerkelijke besteding direct zevenhonderd arbeidsplaatsen opleveren.

Miljard op de plank

Er ligt bij verschillende overheden in totaal dus een miljard euro op de plank. ‘Dat geld moet ingezet worden voor het doel waarvoor het gereserveerd is. En liefst zo snel mogelijk’, betoog Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, vorige week.

Minister Blok

Minister Blok bevestigde dat er inderdaad ongeveer 1 miljard euro beschikbaar is. ‘Brinkman heeft een optelling gemaakt van beschikbare gelden op veel terreinen. Een deel daarvan zit in mijn portefeuille. Ik kan u zeggen; de optelsom klopt.’

Volgens Blok zitten we in de diepste crisis sinds de jaren ’30. ‘We kunnen niet voorkomen dat er mensen ontslagen worden. Maar ik kan u wel zeggen dat de bouw meer steun krijgt dan andere sectoren. Ik heb zelf 150 miljoen euro beschikbaar om woningisolatie sneller op gang te krijgen en nodig Bouwend Nederland dan ook uit om met goede voorstellen te komen om woonruimten betaalbaar te isoleren. Ik heb net zoveel haast als Brinkman.’

MKB

Brinkman sluit met deze stelling aan op de stelling van Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, die op BNR aangaf dat Nederland zich ‘uit de crisis moet investeren’. Biesheuvel: ‘Als Nederland er weer bovenop wil komen, dan moet de bouw overeind geholpen. Anders gaat een groot deel van het binnenlands mkb echt verloren.’

De bouwsector krimpt dit jaar met zo’n 10 procent en remt de economische groei daardoor met 0,5 procent. Brinkman noemt de sector ‘het sleepanker’ van de Nederlandse economie. ‘De malaise in de bouwsector houdt Nederland in de crisis. Om die spiraal te doorbreken en uit de crisis te komen, moet er geïnvesteerd worden in bouw en infrastructuur’, aldus Brinkman.

De redactie

Recent Posts

Nevi PMI: Verdere teruggang Nederlandse industrie

De laatste PMI-gegevens lieten een verdere teruggang zien in de Nederlandse industriële sector. De matte…

1 dag ago

Verhoogde digitale dreiging voor ondernemers

Het Cybersecuritybeeld Nederland 2024 (CSBN 2024) biedt een beeld van de steeds complexer wordende digitale…

2 dagen ago

FME: Nederland moet vaart maken met energiebesparing

De klimaatdoelen raken uit het zicht. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in…

2 dagen ago

Slimme investering: demonstratiemachines als oplossing voor productiebedrijven

Efficiënt, voordelig en duurzaam: zo goed als nieuwe demonstratiemachines met de modernste technologie tegen aantrekkelijke…

2 dagen ago

Limburgs metaalbedrijf failliet

Het metaalbedrijf Wil Waelbers Design (WWD), gevestigd in Nederweert, is failliet verklaard. WWD was gespecialiseerd…

2 dagen ago

Fabrikanten pessimistischer over verwachte bedrijvigheid

De producenten in de industrie waren in oktober negatiever dan in september. Het vertrouwen ging…

2 dagen ago