Malware, ransomware en phishing zijn de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit waardoor mkb-ondernemers worden getroffen. Eén op de vijf ondervraagde mkb’ers zegt wel eens slachtoffer te zijn geweest van cybercrime.
Dat blijkt uit onderzoek van het Lectoraat Cybersecurity in het mkb van de Haagse Hogeschool. In samenwerking met MKB-Nederland uitgevoerd in twintig branches. Het onderzoek laat onder meer zien dat bedrijven met meer dan 50 medewerkers vaker (39,1 procent) slachtoffer zijn van cybercriminaliteit dan bedrijven tussen de 10 en 50 medewerkers (21,8 procent) en bedrijven van 1 tot 10 medewerkers (15,1 procent).
Hoewel malware (30 procent), ransomware (17 procent) en phishing (10 procent) in het mkb vaker voorkomen dan hacking (7 procent), DoS-aanvallen (5 procent), afpersing (3 procent) en identiteitsmisbruik (3 procent), gaat het in absolute zin ook bij deze vormen van cybercriminaliteit om grote aantallen bedrijven die erdoor worden getroffen.
Veilig Zakelijk Internetten
Mkb-Nederland en de Haagse Hogeschool werken al enige tijd samen in het project Veilig Zakelijk Internetten. Dat helpt zowel individuele ondernemers als brancheorganisaties in de strijd tegen cybercriminaliteit. In dit project, ondersteund door de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken, kunnen ondernemers onder meer de veiligheid van hun digitale omgeving laten testen. Brancheorganisaties kunnen de specifieke risico’s van hun achterban in kaart laten brengen. Vervolgens krijgen ze tips op maat om die risico’s te elimineren.