Dat blijkt uit onderzoek van het Lectoraat Cybersecurity in het mkb van de Haagse Hogeschool. In samenwerking met MKB-Nederland uitgevoerd in twintig branches. Het onderzoek laat onder meer zien dat bedrijven met meer dan 50 medewerkers vaker (39,1 procent) slachtoffer zijn van cybercriminaliteit dan bedrijven tussen de 10 en 50 medewerkers (21,8 procent) en bedrijven van 1 tot 10 medewerkers (15,1 procent).
Hoewel malware (30 procent), ransomware (17 procent) en phishing (10 procent) in het mkb vaker voorkomen dan hacking (7 procent), DoS-aanvallen (5 procent), afpersing (3 procent) en identiteitsmisbruik (3 procent), gaat het in absolute zin ook bij deze vormen van cybercriminaliteit om grote aantallen bedrijven die erdoor worden getroffen.
Mkb-Nederland en de Haagse Hogeschool werken al enige tijd samen in het project Veilig Zakelijk Internetten. Dat helpt zowel individuele ondernemers als brancheorganisaties in de strijd tegen cybercriminaliteit. In dit project, ondersteund door de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken, kunnen ondernemers onder meer de veiligheid van hun digitale omgeving laten testen. Brancheorganisaties kunnen de specifieke risico’s van hun achterban in kaart laten brengen. Vervolgens krijgen ze tips op maat om die risico’s te elimineren.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…