Bijna één op de vijf ondernemers (met meer dan vijf werknemers) geeft aan meer schulden te hebben dan voor de corona-crisis. Dit meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van de onlangs verschenen Conjunctuurenquête Nederland. Het zijn vooral kleinere mkb-bedrijven die met meer schulden zitten.
Relatief veel kleinere bedrijven (6,0% van de bedrijven met 5 tot 20 werknemers en 4,9% van de bedrijven met 20 tot 50 werknemers) geven aan dat de gestegen schuldenlast problematisch is voor het bedrijf. Op regionaal niveau zijn het vooral ondernemers in Limburg (7,3%) en Drenthe (7,5%) die aangeven het zwaar te hebben.
Eén op de vijf ondernemers verwacht meer dan een jaar nodig te hebben om de schuldenlast te verminderen naar een gewenste omvang. Dat geldt voor relatief veel bedrijven uit de horeca (44,6%), cultuur, sport en recreatie (41,6%), landbouw, bosbouw en visserij (32,7%) en de overige dienstverlening (26,1%). Industrie zit met 20 procent juist op het gemiddelde.
Van alle kleine bedrijven met 5 tot 20 werknemers verwacht 21,7% dat zij één tot vijf jaar nodig heeft en 5,4% denkt zelfs aan meer dan vijf jaar. Er is ook een aantal ondernemers (1,2 %) dat aangeeft dat ze de schuldenlast wel willen verminderen, maar dat dat niet mogelijk is. Een klein deel van de ondervraagde bedrijven (0,2%) geeft aan dat door de schuldenlast het bedrijf wordt beëindigd.
De prijsstijgingen van materialen en energie komen bovenop op de schuldzorgen. Bijna de helft van alle ondernemers (46,5%) maakt zich hier het meest zorgen om en verwacht dat dit het komende jaar de commerciële ontwikkeling van het bedrijf in de weg staat. Ook de internationale politieke spanningen en economische sancties worden door bijna één op de vijf ondernemers genoemd als het meest zorgelijk voor de commerciële ontwikkeling. Eén op de tien ondernemers maakt zich het meest zorgen over een mogelijke nieuwe uitbraak van het coronavirus of bijvoorbeeld de vogelgriep. Slechts 1,4% van de ondernemers maakt zich nu in eerste plaats druk om cybercriminaliteit. Het is niet zo dat cybercriminaliteit geen zorg is, er zijn andere ingrijpende ontwikkelingen die nu meer aandacht vragen.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…