Het is niet het eerste 3D-bouwproject van de firma. Vorig jaar zouden er al zo’n tien huizen geprint zijn met dank aan de 3D-technologie. Om het flatgebouw te kunnen optrekken, moest het bedrijf in de Chineze stad Suzhou een gebouw met de grond gelijk maken. De brokstukken werden fijngemalen en verwerkt tot een speciaal soort cement. De 3D-printer die het gebouw moest ‘printen’ heeft een spectaculaire omvang. Het is zo’n 6,6 meter hoog, 10 meter breed en 40 meter lang.
De komst van de 3D-printer in de bouwsector zou wel eens voor een ommekeer kunnen zorgen. Door het gebruik van een 3D-printer wordt zo’n 30 tot 60 procent op bouwafval bespaard. Daarnaast kunnen gebouwen 50 tot 70 procent sneller afgebouwd worden waardoor de arbeidskosten zouden dalen met 50 à 80 procent. Gebouwen ‘printen’ lijkt dus enkel maar voordelen te hebben. Naast de flat is er ook een luxe villa gemaakt met behulp van de 3D-printer, waarvan onderstaand een filmpje staat.
De Chinese firma WinSun droomt ondertussen al luidop. Graag willen ze hun 3D-printer inzetten bij de bouw van een grote brug of wolkenkrabber.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…