De eerste heipalen voor de nieuwe weipoederfabriek van Fonterra en de kaasfabriek van A-ware in Heerenveen zijn deze week de grond ingegaan. In totaal slaat H. van Dieren Heiwerken 4.100 palen voor het zuivelcomplex.
Terwijl aan de detailtekeningen voor de nieuwe zuivelfabriek nog hard wordt gewerkt, gaan de eerste heipalen al de grond in. De bouw gaat ruim 10 miljoen euro kosten.
De nieuwbouw van bijna 500 meter lang en 60 meter breed komt langs de A7 richting Drachten. De kaasfabriek is 20.000 m2 groot, verdeeld over twee bouwlagen. De pekelkelders liggen tot 4 meter diep in de grond daaronder. De betonnen poedertorens van de ingrediëntenfabriek (10.000 m2) worden 25 meter hoog. Daaronder slaat H. van Dieren Heiwerken dan ook de zwaarste palen, die in lengte allemaal rond de 9,5 meter zitten.
Hoofdaannemer Jorritsma Bouw ondersteunt A-Ware Food Group en Fonterra bij de nieuwbouw. De zuivelinternationals investeren in totaal, inclusief inrichting, zo’n 125 miljoen euro. In het nieuwe complex wordt straks per jaar 750 miljoen liter melk verwerkt tot 80.000 ton kaas en hoogwaardige wei-eiwitten en lactose.