Elastomer Research Testing (ERT) in Deventer was afgelopen donderdag het toneel voor het allereerste rubberseminar van Angst+Pfister in samenwerking met ERT. Genodigden waren engineers en strategisch inkopers van bestaande en potentiële klanten. Die gaven massaal gehoor aan de oproep, want met 25 deelnemers was het seminar druk bezocht.
‘We hebben zelfs acht mensen op de wachtlijst moeten zetten’, zegt Sabrien van den Broek, verantwoordelijk voor marketing en communicatie bij Angst+Pfister. ‘We zijn verrast door het grote aantal deelnemers, zeker omdat het de eerste keer is dat wij dit organiseren. Voor zover wij weten bestaat zoiets nog niet in Nederland, het is uniek.’ Het is voor Angst+Pfister dan ook duidelijk dat er een vervolg moet komen. ‘We gaan in de toekomst absoluut vaker van dit soort seminars houden.’
Voor algemeen directeur Tibor van Melsem Kocsis van Angst+Pfister was dit een prima gelegenheid om klanten te ontmoeten. Hij benadrukte in zijn welkomstwoord dat Angst+Pfister meer wil zijn dan alleen een leverancier. Het bedrijf wil graag meedenken met engineers, zonder overigens op hun stoel te gaan zitten. Hierbij richt Angst+Pfister zich met name op de OEM (Original Equipment Manufacturers) markt. In zijn presentatie staat hij stil bij het complete assortiment- en serviceaanbod, waarbij de klant de mogelijkheid van een systeem-leveringspartnerschap wordt geboden.
Theorie en praktijk
Van gastheer ERT kregen de deelnemers een verkorte inleiding over rubber. Aan de orde kwamen onder meer de herkomst van rubber, het vulkanisatieproces, de verschillende soorten rubber met eigenschappen en de toepassingen. Er werd aandachtig geluisterd naar Jan van Kranenburg en Kuno Dijkhuis, die beurtlinks de presentatie verzorgden. Tijd om een kijkje te nemen in het uitgebreide laboratorium van ERT was er na het theoretische gedeelte. Daar konden de deelnemers onder meer zien hoe het mengen van rubber in zijn werk gaat en het vulkanisatieproces. ERT in Deventer bestaat sinds 2003 en is een onafhankelijk research- en testlaboratorium. Met gekwalificeerde en goed opgeleide medewerkers en een uitgebreid netwerk, vervult het bedrijf een belangrijke rol in de rubbertechnologie. De hoofdactiviteiten van ERT zijn onderzoek en ontwikkeling, testen, advies en als laatste training en opleiding. Het is bovendien ISO 9001-2008 gecertificeerd en verwacht in 2010 een ISO 17025-2005 accreditatie.
Ondergeschoven kindje
Van Melsem Kocsis kijkt tevreden terug op de middag. ‘Volgens mij heeft iedereen heel geboeid zitten luisteren en werden er nuttige vragen gesteld.’ Van Kranenburg van ERT deelt die mening. ‘We hebben vanmiddag natuurlijk in sneltreinvaart de basiscursus rubbertechnlogie gegeven, normaal duurt die twee dagen. Maar ik had het gevoel dat het interessant gevonden werd en dat we wat betreft het niveau van de presentatie goed zaten. Je merkt dat engineers vaak wel met rubber werken, maar er niet veel vanaf weten. Het blijft een beetje een ondergeschoven kindje, ondanks dat het heel veel gebruikt wordt.’