Categories: Actueel

Eerste Skillslabs schilden uitgereikt

De uitreiking vond plaats tijdens de afsluiting van de LAC relatiedag op 25 april. Docenten van de drie instituten hebben het afgelopen jaar in een pilot de opleiding tot lasrobotprogrammeur gevolgd. Met de opgedane kennis kunnen zij deze opleiding vanaf het nieuwe schooljaar aanbieden aan hun leerlingen en medewerkers van bedrijven. Mike Broekhuizen, directeur van AT Techniek opleidingen vertelde in zijn presentatie dat de dekkingsgraad van robots in de bedrijven omhoog moet en daarin is een opleiding tot robotprogrammeur essentieel. ‘Door informatie te delen en met een gezamenlijk doel samen te werken met het fieldlab Smart Welding Factory, kunnen onderwijs en meerdere bedrijven grotere stappen zetten dan als dat ze dit alleen zouden doen’, aldus Broekhuizen.

  

De opleiding

Een sterk punt van deze opleiding is dat er programmeringen op teach-boxniveau van de meest voorkomende lasrobotmerken in Nederland in de lesstof zijn verwerkt. Daarnaast is in de opleiding een module besteed aan een CAD-CAM-technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van CAD-software in combinatie met merkonafhankelijke offline programmeersoftware. Hiermee kunnen door de leerlingen, lasrobots van alle merken worden geprogrammeerd. De opleiding wordt digitaal online aangeboden.  

Teclab

De docenten van de drie instituten die de opleiding hebben gevolgd, kunnen deze nu zelf gaan geven. Maar daarbij zal het niet blijven. Teclab in Eindhoven wordt het vierde Skillslab van het fieldlab Smart Welding Factory en zal de opleiding lasrobotprogrammeur in de toekomst ook aanbieden. De samenwerkingsovereenkomst hiervoor werd tijdens de bijeenkomst getekend door Peter Manders van Teclab. ‘We gaan dit concept uitrollen over het hele land’, zegt LAC-directeur Ard Hofmeijer. ‘We hebben het hier over een opleiding op MBO-niveau die op cursorische basis en als module van de MBO-opleiding niveau vier plaat,- & constructietechnoloog door de Skillslabs zal worden aangeboden. Daarnaast kan de opleiding ook als keuzedeel in het MBO worden doorlopen. De opleiding zal op bromfietsafstand bereikbaar moeten zijn voor de leerlingen. We denken daarom ongeveer vijftien Skillslabs nodig te hebben voor een landelijke dekking.’ 

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago