Eerste surfplanken van Hollands hout

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Staatsbosbeheer en MacSurf presenteren een nieuw houtproduct van eigen bodem: surfplanken van 100 procent duurzaam hout uit eigen bos.

De surfplanken zijn voornamelijk gemaakt van populier. Het zijn de eerste surfplanken die helemaal van duurzaam Hollands hout gemaakt zijn. De populier is een kenmerkende boom in het Nederlandse landschap. Vroeger werd er van dit hout voornamelijk klompen gemaakt. Tegenwoordig wordt dit hout veel gebruikt in de vezel- en verpakkingsindustrie; papier, karton, maar ook voor ijsstokjes en lucifers. Om te laten zien dat er veel meer mee kan, zijn deze surfplanken gemaakt als iconisch product.

Van eigen bodem

De surfplanken zijn gemaakt door ervaren houtbewerker Simon Davids van MacSurf. ‘Populierenhout is uitermate geschikt voor surfplanken. Het is de eerste keer dat ik ermee werk. Het is sterk, licht en makkelijk te bewerken. Dat het van dichtbij komt, van eigen bodem, is voor mij heel belangrijk. Dan weet je zeker dat het uit een duurzaam beheerd bos komt.’ De surfplanken zijn hol van binnen, waardoor ze niet te zwaar zijn.

Test

Chris Way, eigenaar van surfschool Ozlines, heeft de boards getest. Hij heeft al meerdere malen op de surfboards van duurzaam Hollands hout gesurfd en is enthousiast: ‘Ik vind het concept van lokaal hout, lokaal bewerkt en lokaal gebruikt mooi. Een paar maanden geleden stond dit hout nog in het bos en nu is het een mooi surfboard.’

Duurzaam bosbeheer

Staatsbosbeheer produceert al meer dan 100 jaar hout. Door de bossen vakkundig duurzaam te beheren is houtproductie mogelijk op een manier waarbij de bossen voor de toekomstige generaties behouden blijven. Al het hout van Staatsbosbeheer heeft het FSC®-keurmerk. Er wordt nooit meer gekapt dan er per jaar bijgroeit. Staatsbosbeheer beheert 95.000 ha bos. Dat is ongeveer 27 procent van de bossen in Nederland.

Houtgebruik in Nederland

Elke Nederlander gebruikt gemiddeld 1 m3 hout per jaar. Het meeste hout dat wij gebruiken, komt uit het buitenland. Slechts 10% komt uit Nederlandse bossen. Staatsbosbeheer wil het bewustzijn vergroten dat houtproductie in Nederland duurzaam en verantwoord is en past bij een biobased economy. Staatsbosbeheer verkoopt het hout onder het label Hollands hout.