Actueel

Efficiënter vliegtuigonderhoud door AI

AI-modellen kunnen ingezet worden gezondheidsvoorspellingen van vliegtuigsystemen te maken. Hierdoor kan het onderhoudsproces efficiënter gepland worden en overbodig uitval vermeden. Dit blijkt uit een onderzoek van meerdere Europese universiteiten en industrieën (ReMAP) met TU Delft als projectleider. Predictive maintenance is ook een hot item in de maakindustrie.

Onderhoud vliegtuig (KLM)

Het ReMAP onderzoeksproject kende een testperiode van zes maanden bij KLM. Hier is bewezen dat AI een rol kan spelen bij gezondheidsdetectie. “We zijn erin geslaagd het complete onderhoudsproces van verschillende vliegtuigvloten te modelleren. Hiermee wordt het in de toekomst mogelijk om het huidige vliegtuigonderhoud op basis van vaste tijdsintervallen, en onderhoud als gevolg van defecten, te transformeren naar continue gezondheidsmonitoring van systemen. Systemen worden dan vervangen precies wanneer dat nodig is, wat verspilling tegengaat”, vertelt Projectleider Bruno Santos, Assistant Professor Airline Operations.

Hij vervolgt: “Daarnaast heeft het team het complexe proces van onderhoudsplanning gemodelleerd, iets wat momenteel grotendeels met de hand gebeurt. Hierin wordt ook rekening gehouden met veranderingen en verstoringen, zodat het de praktijk beter benadert dan de bestaande statische modellen. Onderhoud kan hierdoor verder vooruit worden gepland.”

Besparing op onderdelen en verminderde uitval

Alleen al in Europa kan de potentiële besparing op vliegtuigonderhoud oplopen tot 700 miljoen euro per jaar, wordt geschat door ReMAP. Paul Chün, Vice President Technology Hub KLM Engineering & Maintenance, voegt toe: ‘We kunnen met dit concept overwegen om de huidige handmatige onderhoudsplanning, van hooguit enkele weken vooruit, te vervangen door dit automatisch planningsproces waarmee we enkele maanden vooruit kunnen plannen. Het voordeel voor reizigers is duidelijk: minder ongepland onderhoud resulteert in minder vertraging en annulering van vluchten.’

Predictief onderhoud maakindustrie

Door data-analyse de staat van de machine monitoren is ook in de maakindustrie een hot item. Algemeen wordt beschouwd dat hiermee de levensduur van de machine verlengd kan worden. Daardoor zou onverwachtse stilstand en bijbehorende productiestop voorkomen kunnen worden.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago