Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de vandaag verschenen notitie ‘Verwachtingen voor de bouwproductie na het Regeerakkoord ‘.
Na de crisis in 2009 en 2010 wordt de bouw zo geconfronteerd met een tweede fase van krimp. De werkgelegenheid in de bouw is in de afgelopen vier jaar met vijftigduizend arbeidsjaren gedaald.
In de komende twee jaar daalt de werkgelegenheid nog eens met twintigduizend arbeidsjaren. In 2015 kan de bouwproductie weer duidelijk aantrekken. Daartoe zal de vergunningverlening in de woningbouw volgend jaar dan wel weer op gang moeten komen in de marktsector. Hier liggen tevens de belangrijkste (neerwaartse) risico’s rond de ramingen.
De maatregelen uit het lente- en regeerakkoord hebben een stevig negatief effect op de woningbouwproductie in de komende jaren. Dit geldt zowel voor de koopsector als de huursector. Belangrijkste oorzaken hiervan liggen bij de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de verhuurderheffing richting de corporaties.
Daarnaast werken bezuinigingen op het budget van Rijk en lagere overheden negatief door naar de investeringen in de grond-, wegen- en waterbouw.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…