Er komt een legitimatieplicht bij contante inkoop van metaal. Deze maatregel wordt ingevoerd om heling van gestolen koper en koperlegeringen tegen te gaan en de verkoop moeilijker te maken voor dieven. Hans Koning van de Metaal Recycling Federatie is blij dat er nu maatregelen worden getroffen.
De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Het doel is om de legitimatieplicht op 1 januari 2013 in werking te laten treden.
De maatregel moet voorkomen dat dieven gestolen koper anoniem aan metaalhandelaren kunnen aanbieden.
MRF
‘Deze maatregel komt grotendeels tegemoet aan de bezwaren die de MRF had op de eerdere voorstellen in het Convenant Koperslag. Vorig jaar is er Convenant Koperslag afgesloten tussen de partijen ProRail, TenneT, het ministerie van Veiligheid en Justitie, politie en het Openbaar Ministerie’, zegt Hans Koning, directeur van de Metaal Recyling federatie MRF.
De precieze details hoe er de registratie vorm wordt gegeven, moet nog worden ingevuld. Er wordt gedacht aan een kopie van rijbewijs, paspoort, ID kaart of het vermelden van het Burgerservicenummer. ‘Uitvoeringstechnische zaken moeten we nog kortsluiten en juridisch afdekken’, daar heeft Koning het volste vertrouwen in.
Handhaving
Een ander punt van aandacht voor de MRF was de handhaving. ‘Daar zijn in de nieuwe maatregel oplossingen voor aangedragen, dus dat komt goed’, aldus Koning. Zo zijn er de afgelopen tijd andere maatregelen (dan identificatie) genomen om koperdiefstal aan te pakken. In de maatregel wordt gesproken over onder andere de inzet van flexibele politieteams, zo nodig met ondersteuning van helikopters om koperdieven op heterdaad te kunnen betrappen, het gebruik van synthetisch DNA, waarmee het mogelijk is de herkomst van koper te achterhalen en een hogere strafeis door het Openbaar Ministerie.