Categories: ActueelMarktprijzen

Einde prijsdaling staal lijkt in zicht; deze maand nog lagere staalprijzen

Dit schrijft NovioStaal in Het Staaljournaal die vandaag 15 december verscheen. Indirect heeft een antidumpingmaatregel automatisch tot gevolg, dat de consument op termijn duurder uit is en dat is nu precies wat Europa wil vermijden.

Europa treuzelt 

In India bijvoorbeeld zijn mogelijk maatregelen op komst die moeten leiden tot een minimumprijs voor bepaalde staalkwaliteiten met als oogmerk de binnenlandse staalindustrie te beschermen tegen te lage importprijzen of oneerlijke concurrentie. Die maatregelen echter hebben als keerzijde, dat geplande investeringen voor de infrastructuur waarvoor veel staal nodig zal zijn plotseling fors duurder zullen worden.

Investeringen die gefinancierd worden uit staatsinkomsten, lees belastingopbrengsten, waardoor uiteindelijk de man op de straat met hogere lasten wordt opgezadeld. Hogere lasten betekent minder consumptieve uitgaven en dus zou een importbeperkende maatregelen juist tot een lagere economische groei leiden en dus zou een regering daarmee zichzelf in de voet schieten. Een gecompliceerd probleem dus en eenzelfde redenatie zou de Europese Commissie ook kunnen hebben, waarmee wellicht verklaard wordt waarom zij zo treuzelt in het nemen van stappen tegen de huidige extreem lage importprijzen.

Overcapaciteit

Overigens denken wij dat de EU-commissie tegelijkertijd ook kritisch kijkt naar de eigen Europese staalindustrie. Nog steeds namelijk is de productiecapaciteit binnen de EU veel te groot en doen de fabrieken zelf nauwelijks iets structureels aan die overcapaciteit. Europa heeft een productievermogen van ca. 210 miljoen ton staal waarvan slechts iets meer dan 70 procent gebruikt wordt.
Wereldwijd gezien is dat overigens nog een groter probleem. Sinds 2003 werd er per jaar ruim 100 miljoen ton capaciteit bijgebouwd. De OECD schat de totale overbodige capaciteit op zo’n 750 miljoen ton en dat terwijl er nog steeds nieuwe fabrieken gebouwd worden, in het bijzonder in Azië.

Prijsverhogingen coils en platen

Intussen zitten de EU-staalmakers ook niet stil en hebben diverse fabrieken per 1 januari 2016 prijsverhogingen voor coils en platen aangekondigd. Opvallend is, dat niet alle grote fabrieken, tot nu toe althans, bericht hebben prijsverhogingen te gaan doorvoeren. De eerste meldingen over prijsverhoging kwamen uit Italië en inderdaad zijn er enkele contracten afgesloten tegen een fractie hogere prijs dan geldend op de spotmarkt in het 4e kwartaal.
Dat lijken naar onze mening echter geen kwartaal- of halfjaarovereenkomsten te zijn. We signaleren de laatste weken van november en van begin december wel ongebruikelijk meer aanvragen dan voorheen. Dat zou er op kunnen duiden, dat ook de verbruikers zich realiseren dat de prijsbodem wel bereikt zal zijn. Inderdaad zijn de prijzen in het begin van het 4e kwartaal voor commercieel staal in handelskwaliteiten tot een gedenkwaardig dieptepunt gedaald.
Om teveel afschrijvingen bij het einde van het boekjaar te voorkomen zijn de handelaren, de servicecenters en de verbruikende industrie in de voorafgaande weken erg terughoudend geweest met het plaatsen van orders in de hoop dat de dagprijzen nog verder onderuit zullen gaan. Die daling, zo horen wij uit onze omgeving en stellen we zelf ook vast, heeft zich sinds de begin december niet doorgezet.

Mogelijk is dan ook, dat het dieptepunt voorbij is en er in de loop van het 1e kwartaal 2016 zich een prijsherstel gaat voordoen.


NovioStaal geeft per 15 december 2015 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 330 – 355
  • Koudgewalste coils: 410 – 435
  • Sendzimir verz. Coils: 428 – 448
  • Kwartoplaat: 390 – 420

Daarmee dalen voor de tiende maand (sinds februari 2015 ) achtereen de circa fabrieks-prijzen. In november waren deze circa fabrieks staalprijzen 5 tot 20 euro hoger.

 

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

1 dag ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

1 dag ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

1 dag ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

2 dagen ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

2 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

2 dagen ago