Eindelijk onderhandelingsresultaat cao Metaal&Techniek

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Na vier maanden vol onderhandelingen en stakingen hebben de vakbonden en werkgeversvereniging FWT een onderhandelingsresultaat bereikt over de nieuwe cao Metaal&Techniek.

De nieuwe cao geldt voor 340.000 medewerkers en loopt van 1 april 2024 tot en met 31 januari 2026. Belangrijkste resultaat van de onderhandelingen zijn een loonsverhoging van dertien procent over een periode van 22 maanden en de voortzetting van de regeling voor vervroegd uittreden bij zwaar werk.

Verdere acties door de vakbonden zijn nu opgeschort. Wel moeten de leden nog stemmen over het onderhandelingsresultaat, daarvoor is tot 9 september de tijd. Bij een meerderheid is de nieuwe cao een feit. Mocht het resultaat worden afgewezen bestaat de kans dat de stakingen hervat worden.

Stapsgewijs

De nieuwe cao voorziet in een stapsgewijze loonsverhoging. Per 1 juli 2024 stijgen de salarissen met zeven procent. Daarbovenop komt vanaf 1 maart 2025 een structurele verhoging van honderd euro per maand, wat gemiddeld neerkomt op een extra drie procent. Tot slot volgt in oktober 2025 nog een loonsverhoging van drie procent. In totaal ontvangen de werknemers over de looptijd van de cao een loonsverhoging van circa dertien procent.

RVU

Een ander belangrijk punt in de nieuwe cao is de voortzetting van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) voor werknemers met zwaar werk. Er is afgesproken dat er geen wachtlijsten zullen ontstaan voor deze regeling. Bovendien zal de regeling met vijf jaar worden verlengd als de overheid de tijdelijke regeling permanent maakt en de fiscale regels aanpast.

‘Dit in combinatie met een programma dat de komende jaren opgezet gaat worden om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te bevorderen. We zetten hiermee alles op alles om de grote uitdagingen op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden’, aldus Ron Follon, hoofdonderhandelaar van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT).

Hoewel de onderhandelingen nu tot een resultaat hebben geleid, benadrukt CNV-onderhandelaar Johann Honders dat er nog werk aan de winkel is, vooral wat betreft het aantrekkelijker maken van de sector voor jongeren. ‘Het is belangrijk om de branche toekomstbestendig te maken, vooral in het licht van het groeiende personeelstekort.’

Het volledige onderhandelingsakkoord is hier te lezen.

Bij Vraag&Aanbod zijn we benieuwd naar wat u vindt van het onderhandelingsresultaat. Goede zaak, of financieel niet te realiseren? Laat het weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *