Elmar Groepsdirecteur Willie de Veer: ‘Met een toenemende druk op de twee lasrobots lag uitbreiding van de capaciteit voor de hand. Met de nieuwste generatie lasrobots haal je bovendien direct de nieuwste technologie in huis, waarmee we ook gecertificeerd laswerk kunnen overnemen.
Naast een standaardcel met een Panasonic TA-1400WG3 lasrobot, met een vrij programmeerbare voordraaitafel, hebben we een tweede installatie op een E-frame constructie met drop-/center en Panadice 1000-III tegenlager aangeschaft. Met die installatie kunnen producten tot 4.000 mm en zelfs 8.000 mm geroteerd en gelast worden en gaan we weer een stap verder in capaciteit en afmeting.
Gezien de hoeveelheid werk is daar kort geleden nog een lasrobot op een H-vormig frame (H3100) bijgekomen. Deze is uitgerust met een Panasonic TA-1800WG3 lasrobot met twee vrij programmeerbare werkstukmanipulatoren, geschikt voor werkstukken tot 3,0 m. ‘Alle systemen worden aan de robot zelf geprogrammeerd, maar we hebben nu ook DTPS en Thick Plate software aangeschaft, waarmee we binnenkort ook offline kunnen gaan programmeren’, vertelt De Veer. Thick Plate software vereenvoudigt in combinatie met DTPS het programmeren van meerlagen lassen.
‘Complexe samenstellingen lassen we met de hand, maar deelcomponenten, die regelmatig terugkomen, kan je veel beter over de lasrobot laten lopen. Deels uit efficiency overweging en deels vanwege de hoge en constante laskwaliteit. Ook ondervinden wij de nadelen van een tekort aan vaklassers op de markt. Automatisering wordt dan bijna een noodzaak’, aldus De Veer.
‘De lassers stonden niet te trappelen om over te stappen op robotlassen, maar langzaam groeide toch de interesse. In plaats van met de hand lassen programmeer je nu een lasrobot en lever je drie keer zoveel werk af. Hoeveel leuker kan dat zijn’, meent De Veer. De Elmar groep is continu op zoek naar goede vakmensen. ‘Goede vakmensen worden door hun werkgevers gekoesterd en blijven zitten op hun job. Het blijft dus lastig om kwalitatieve medewerkers aan te trekken’, heeft de groepsdirecteur ondervonden. Om die reden leidt het bedrijf ook zelf nieuwe mensen op. Elmar neemt daarvoor graag BBL-ers aan, die naast hun twee dagen per week schoolopleiding, drie dagen per week komen werken en leren en op die dagen door ervaren werknemers worden begeleid.
Elmar Metaalbewerking is onderdeel van de Elmar groep in Montfoort, een conglomeraat van in totaal acht metaal- en houtbewerkingsbedrijven met ieder een eigen specifieke product-markt benadering. Zo is Barosta gespecialiseerd in RVS tank- en apparatenbouw, Tebumo in verspaning en Elmar Metaalbewerking in toelevering aan offshore, machinebouw, automotive, enz. Daarmee kan de groep haar klanten nagenoeg helemaal zelf bedienen. De bedrijven besteden daarvoor onderling ook werk aan elkaar uit. In totaal staan meer dan 200 medewerkers op de loonlijst.
De Elmar groep beschikt dan ook over een machinepark met alle gangbare productietechnologieën, veelal van topmerken. Nagenoeg al het plaatwerk en verspanend werk wordt door Elmar Metaalbewerking uitgevoerd.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…