De Nederlandse emballage- en palletindustrie verwerkt op jaarbasis meer dan 1 miljoen m3 zachthout (vuren en grenen) tot pallets, kisten, kratten en industriële verpakkingen. Bij de productie hiervan komt resthout vrij, een schoon bijproduct dat verbrand kan worden voor hoogwaardige energieopwekking.
Deze energie is inzetbaar om de drooginstallaties voor pallets en houten verpakkingen van warmte te voorzien. Hittebehandeling van het hout of houten verpakkingsmateriaal wordt gevraagd vanuit de markt en kan vanuit internationale regelgeving (ISPM 15) vereist zijn.
Als een onderneming een stookinstallatie voor resthout wil plaatsen, is een milieuvergunning voor alle bedrijfsprocessen noodzakelijk. Deze wettelijke vereiste weerhoudt veel producenten ervan om over te gaan van gas naar resthout.
In de Green Deal verplicht de Rijksoverheid zich in te spannen om te bewerkstelligen dat niet langer het volledige bedrijf onder de milieuvergunning geplaatst hoeft te worden, wanneer het gaat om het in gebruik nemen van een verbrandingsinstallatie op eigen resthout. De EPV verplicht zich met de Green Deal de inzet van resthoutverbranding bij de productielocaties van de leden actief te bevorderen en daarover te communiceren met stakeholders.
PHN zal de positieve resultaten van deze Green Deal communiceren met andere sectoren binnen de houtketen en hen stimuleren om de resultaten over te nemen.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…