De huidige megatrends – globalisering, demografische ontwikkeling en vraag naar schonere en nieuwe energiebronnen – spelen de gereedschapmachine-industrie in de kaart. Heeft China aanvankelijk de Europese economie – en ook de Duitse machinebouw – uit de crisis getrokken, nu trekken alle wereldmarkten aan. ‘En Europa blijft als de grootste markt voor CNC-machines interessant.’
Siemens ziet wel steeds meer een tweedeling ontstaan: aan de ene kant zijn er premium oplossingen nodig om de steeds complexere werkstukken efficiënt te kunnen maken; aan de andere kant vragen vooral de opkomende markten goedkopere aandrijf- en besturingssystemen voor de compacte machines die juist hier gebruikt worden. Siemens wil op beide trends inspelen, maar kiest er nadrukkelijk voor om de basisbesturingen wereldwijd aan te bieden.
Op de EMO introduceert Siemens een basisversie van de huidige instap besturing, Sinumerik 828D. Deze Basic line verschilt onder andere door een kleiner beeldscherm te gebruiken, maar wel aangevuld met een volwaardig QWERTY-toetsenbord. Een ander wezenlijk verschil is dat deze versie tot vijf assen kan bedienen, minder dan de 828D. Verder heeft de nieuwe instap besturing geen bewegende delen. Daardoor drukt Siemens de kosten en zorgt ervoor dat de besturing onderhoudsvrij is.
Uwe Frank zegt over de strategie om zowel aan de basis als in de premium klasse mee te willen spelen: ‘Ons doel is om als Motion Control marktaandeel te winnen, zodat we door de schaalgrootte kosten kunnen verlagen. Volumeproducten zijn nodig om ook high end oplossingen te kunnen bouwen.’ Hij vergelijkt het met de aanpak de je ook bij de fabrikanten van premium auto’s ziet: door kleinere volume modellen op de markt te brengen, creëren ze een bepaalde economische schaal om de duurdere voertuigen te kunnen blijven ontwikkelen en bouwen. Hoewel Siemens tijdens de bijeenkomst aangaf de low end producten vooral in de opkomende markten zelf te ontwikkelen, met lokale kennis, liet men niet na de Sinumerik 828D besturing te demonstreren op een Romi freesmachine. Romi is een Braziliaanse machinebouwer die compacte draai- en freesmachines bouwt.
Siemens toont op de komende EMO ook innovaties in de Sinumerik 840 D sl besturing. Onder andere komt men met nieuwe functionaliteiten voor gecombineerde draai-frees bewerkingen. De look and feel van het programma blijft hetzelfde of je nu op een freesmachine met draaicapaciteit werkt of omgekeerd. Verder kun je multitools op dezelfde manier inzetten zowel in een draai-frees machine als een frees-draaimachine en komen er nieuwe functionaliteiten. Nieuwe is verder een 19 inch bedieningspaneel, met capacitieve aanraaktoetsen.
Siemens staat op de EMO in hal 25 stand C18
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…