Naast een heleboel goede redenen om de EMO in Hannover te bezoeken, was er voor de Nederlandse bezoekers één extra argument. In Hannover kon je alvast een voorproefje zien van wat de Technishow komend jaar te bieden heeft. Welke trends en innovaties zijn voor de Nederlandse markt interessant?
Op beurzen demonstreren machinebouwers vaak hun geavanceerde, high-end oplossingen voor de maakbedrijven. Dat gold dit jaar voor de EMO net zo zeer. Maar opvallend genoeg zetten enkele machinebouwers de schijnwerpers eveneens op nieuwe instapmodellen. Dat deed onder andere Mazak, dat in Hannover de CV5-500 in première liet gaat. Dit is een instapmodel vijfassig bewerkingscentrum, met een trunnion type tafel, waarin de B-as (220 graden) en de C-as (360 graden) zitten. De vijfasser is bedoeld voor werkstukken met een maximaal gewicht van 200 kilogram en heeft standaard een magazijn voor 30 gereedschappen, dat vergroot kan worden tot maximaal 48. Waarom Mazak de onderkant van de markt zo belangrijk vindt? ‘Omdat we ook de beginnende metaalbewerker de Mazak-technologie willen aanbieden’, aldus Job van Berkel, directeur Mazak Benelux. ‘Ze kunnen dan doorgroeien met onze machines.’
Doosan instapmodellen
Dezelfde uitleg hoorde je ook op de Doosan-stand, waar de Koreaanse machinebouwer zowel een instapmodel draaimachine als drieassige freesmachine voor het eerst in Europa toonde. Joost Verschure, directeur Dormac CNC Solutions, vindt dit type instapmodellen eveneens belangrijk om klanten vanaf het begin een passende machine aan te kunnen bieden. ‘We zien vaak dat de vraag naar high-end machines ontstaat vanuit de eerste vraag van een bedrijf. Onder de Lynx misten we een kleinere machine. Met de Leo draaimachine hebben we ook daar nu een goede machine.’ De Leo CNC draaimachine is volgens hem net als de drieassige DEM freesmachine een volwaardige Doosan-machine, robuust gebouwd en in eerste instantie met Fanuc besturing. Siemens besturing volgt later.
Forse krimp machinemarkt
De wereldwijde machinemarkt heeft het momenteel moeilijk. Dat bleek wel uit de verkoopcijfers die Cecimo tijdens de EMO bekend maakte. De orderinstroom daalde in het tweede kwartaal met 24 procent, onder andere door de onzekerheid in de automobielindustrie. ‘We zien dan ook een toenemend concurrerende markt’, aldus Roland Feitchl, voorzitter van Cecimo. Marcus Burton, voorzitter van het economisch comité van de machinebouwvereniging, relativeerde deze daling door erop te wijzen dat medio 2018 de markt recordcijfers liet zien. Hij kijkt daarom liever naar de bezettingsgraad van de machines en die ligt gemiddeld momenteel rond de 80 procent. ‘Er moet dus nog wel geïnvesteerd worden.’ Cecimo verwacht niet dat er zo’n grote inzinking komt als tien jaar geleden. Een aantal Nederlandse importeurs merkte in Hannover op dat de Nederlandse markt op zich positief blijft, vooral doordat er nog steeds veel werk is in de precisie-industrie rond Eindhoven.
Halter: groter en kleiner
De blikvanger op de stand van Halter CNC Automation was de nieuwe Big robotcel, die tot 70 kilo werkstukgewicht kan handlen. Op de Technishow komt er meer nieuws, kondigde Wouter van Halteren aan. ‘In het eerste kwartaal van 2020 brengen we de Compact op de markt, een robotsysteem speciaal ontwikkeld voor kleine werkstukken tot maximaal 12 kilo. Daarmee concurreren we met de cobots.’ Deze hebben volgens hem het nadeel dat je naast de cobot ook nog een keer de volledige periferie moet kopen, zoals stations om de producten te plaatsen of aanvoertafels voor het ruwe materiaal. Een cobot alleen is niet voldoende. ‘Wij leveren straks met de Compact een complete, universele oplossing.’ Deze nieuwe robotcel krijgt dezelfde eenvoudig te bedienen besturing als de huidige robotcellen van Halter CNC Automation.
Hedelius
Dat Nederland en België vooroplopen met automatisering, was op de EMO duidelijk merkbaar. RoboJob demonstreerde de nieuwste versie van de Tower niet alleen op de eigen stand, maar ook bij Mazak, dat twee van deze systemen heeft gekocht voor in de eigen fabriek in Worcester. Cellro presenteerde de nieuwe Xcelerate X60, die eveneens maximaal 70 kilo aan kan. BMO liet op de stand van Hedelius zien hoe een Acura 65 onbemand extra uren kan draaien. Promas, de Benelux dealer van Hedelius, is betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze robotisering voor het populaire model van Hedelius. De machinebouwer kijkt overigens terug op een geslaagde beurs. ‘We hebben beduidend meer bezoekers op de stand gehad dan in 2017′, zegt Matthias Funk, CEO bij Hedelius Vertriebsgesellschaft, de verkooptak van de machinebouwer. Volgens hem overwegen veel klanten alweer investeringen, zodra de huidige periode achter de rug is.
Vijfasser van Chiron
Chiron had het nieuwe, grote vijfassig bewerkingscentrum (de 25-lijn) in de fabriek in Tuttlingen gelaten. Wel liet de machinebouwer componenten zien die op deze nieuwe machine geproduceerd kunnen worden, onder andere voor de luchtvaartindustrie. Wat wel op de stand stond, was de FZ 16 S in een versie met een enkele spindel en een palletmagazijn erbij. De palletwisselaar, die plaats biedt aan zes pallets, kan eenvoudig van de machine worden weggeschoven als de bewerkingsruimte goed toegankelijk moet zijn, bijvoorbeeld voor het instellen. Chiron, vooral bekend van de snelle dubbelspindel machines, heeft hiermee een machine dat aansluit bij de vraag uit de Nederlandse precisie industrie.
Smart Industry bij Soraluce
Bij de Spaanse machinebouwer Soraluce draaide het vooral om het thema van de EMO, digitalisering en smart manufacturing. Een van de ontwikkelingen bij Soraluce is het DWS-systeem, Dynamic Workpiece Stabilizer. Het gaat hierbij om de combinatie van productiviteit met nauwkeurigheid die men et dit systeem wil verhogen. In DWS, dat autonoom functioneert, zit een actuator. Zodra de sensoren een trilling in het werkstuk detecteren, wordt een tegenfrequentie opgewekt die de trilling neutraliseert. Daarmee kan men dus volledig trillingvrij grote dunwandige producten bewerken, aldus Thilo Borbonus, technisch directeur bij de Duitse dochter Bimatec Soraluce. ‘Doordat we volledig chattervij bewerken halen we vijf tot tien keer hogere spaanvolumes en een betere oppervlaktekwaliteit.’ Soraluce heeft dit systeem ontwikkeld omdat constructeurs van grote werkstukken alsmaar dunwandiger ontwerpen om daarmee gewicht te besparen.
De volgende EMO is in oktober 2021 in Milaan (Italië).
Additive Manufacturing en smart industry
De EMO besteedde dit jaar veel aandacht aan additive manufacturing. Volgens Masahiko Mori, de topman van DMG Mori, is 3D metaalprinten een van de sleuteltechnieken voor het komend decennium. ‘Elke tien jaar is er een technologie die de sector verandert. In 2000 was dat draaifrezen; in 2010 de vijfassige machine en nu gaan we naar additive manufacturing en nog meer in één machine geïntegreerde bewerkingen.’ Met name de mogelijkheid om structuren te produceren die sterk zijn en minimaal materiaal nodig hebben, is de drijvende kracht hierachter. DMG Mori verwacht volgend jaar ongeveer de helft meer 3D metaalprinters te verkopen dan dit jaar: ruim 100 tegen 60 nu.